Göz Tansiyonu Baş Döndürür mü?
Göz tansiyonuna sahip olan hastalar sık sık baş dönmesi, mide ağrısı, yorgunluk gibi rahatsızlıklarla da karşılaşmaktadırlar. Göz tansiyonuna sahip olan kişinin baş dönmesi yaşaması durumunda oturabileceği en yakın yere oturarak dinlenmesi gerekmektedir.
Göz rahatsızlıkları açısından göz tansiyonu günümüzde ne yazık ki birçok kişinin sahip olduğu hastalıklardan biridir. Genelde 40 yaşın üzerindeki hastalarda görülen göz tansiyonu kimi zaman yaş aralığı fark etmeksizin her yaştan insanda görülebilmektedir.
Göz tansiyonu, göz içi basıncının yükselmesi sonucunda ortaya çıkan durumun adıdır. Bu durumda göz sinirleri zarar görür. Göz tansiyonu kendisini başlarda belli etmez, hastalık son aşamaya geldiğinde ortaya çıkar. Belirlenmesinin geç kalması durumunda göz sinirlerinde büyük tahribata yol açabilir.
Göz tansiyonu halk arasında karasu hastalığı olarak da bilinmektedir. Bu hastalığın bilimsel adı ise Glokom’dur.
Göz Tansiyonu Genellikle Kimlerde Görülür?
Göz tansiyonu aynı zamanda genetik bir hastalık olmakla birlikte genellikle orta yaş üstü insanlarda görülme olasılığı daha fazladır. Diyabet ve guatr olan insanlarda göz tansiyonu riski bulunmaktadır. Göz yaralanmaları ve gözde oluşan iltihaptan sonra da göz tansiyonu görülme durumu görülmektedir. Miyop hastalarında göz tansiyonu görülme riski diğer insanlara göre 2 kat daha fazladır. Kansızlık durumu çeken hastalar da göz tansiyonu olmaya yatkındır. Migren ve tansiyon hastalarında da sık sık göz tansiyonuna rastlanmaktadır.
Göz tansiyonu göz içindeki fazla sıvının boşalamaması durumundan kaynaklı olarak göz içi basıncının yükselmesi sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır.
Göz Tansiyonu Sonucunda Baş Dönmesi ve Baş Ağrısı Oluşur mu?
Göz tansiyonu olan kişilerde genellikle bazı semptomlar meydana gelmektedir. Bunların başında sabahları görülen şiddetli baş ağrıları vardır. Bu nedenle kimi zamanlar göz tansiyonu migrenle karıştırılmaktadır. Bunun için bir uzmana görünmek ve tedavinin gerçekleşmesinde fayda vardır.
- Göz tansiyonunun bir başka etkisi de baş dönmesine neden olmasıdır. Bu kişiden kişiye değişmektedir. Kimi zamanlarda göz tansiyonu baş dönmesiyle birlikte denge kayıplarına da neden olmaktadır. Bu durum da genellikle vertigo rahatsızlığı ile karıştırılmaktadır.
- Göz tansiyonu yaşayan kişiler baş dönmesi ve ağrısının yanında göz yorgunluğu da yaşamaktadırlar. Televizyon izlerken, kitap okurken gözlerinde ağrı hisseden kişiler daha sonra bu şikayetlerle doktora başvurduklarında göz tansiyonu rahatsızlığı olduğu tespit edilmiştir.
- Göz tansiyonu rahatsızlığı yaşayan hastalar ışığın etrafında halkalar görme, bilgisayar, kitap, televizyon gibi şeylere fazla bakamama, mide bulantısı şikayetleriyle de doktora başvurmaktadırlar.
Göz Tansiyonunun Tedavisi Var mıdır?
Göz tansiyonu tedavi edilen bir hastalıktır. Eğer rahatsızlık ilaç ile giderilebiliyorsa, ilaç tedavisi ile üstesinden gelinebilir fakat bu da kalıcı bir çözüm değildir. Kişinin yaşamı boyunca bu ilacı kullanması gerekmektedir. Eğer ilaç da fayda vermezse hasta ameliyatla tedavi edilmektedir. Ameliyatta hastanın gözünün beyaz kısmına gözle görülemeyecek kadar küçük bir delik açılarak göz içi sıvısı boşaltılır.