Kızımın Sesi Devamlı Kısılıyor
Ses kısıklığı, sesteki anormal değişikliktir. Diğer bir deyişle ses tellerinde meydana gelen bozukluktur. Özellikle iki çeşidi mevcuttur. Bunlardan ilki akut ses kısıklığıdır. Bir çeşit gırtlaktaki iltihaplanmadır. İkincisi ise kronik ses kısıklığıdır. Fonksiyonel sorunlardan meydana gelmektedir.
Çocuklarda Ses Kısıklığının Nedenleri Nelerdir?
1-)Bağırma
Çocuklarda ses kısıklığının çok farklı sebepleri olabilir. Bunlardan en yaygın görüleni çocukların seslerini kötü kullanmasıdır. Çok fazla konuşma, sık sık bağırma gibi aşırıya kaçmalar çocuklarda en fazla ses kısıklığına sebep olan faktördür.
2-)Viral Enfeksiyon
Çocuklarda ses kısıklığının bir diğer nedeni ise viral enfeksiyondur. Yani bir nevi soğuk algınlığıdır. Üşütmeden ötürü de seste kısılma olabilir.Enfeksiyondan ötürü çocukta ateş görülebilir, bademciklerinde şişme meydana gelebilir.
3-)Gırtlak Reflüsü
Gırtlak reflüsü de başka bir sebeptir. Özellikle normalin üstünde boğaz temizleme ihtiyacı ve öksürme olduğu zaman dikkat edilmesi gerekir.
4-)Ses Tellerinde Nodül, Kist veya Polip Oluşumları
Başka önemli bir sebepte ses tellerindeki nodül, kist, polip olmasıdır. Bunlar da yüksek sesle bağırma sebebiyle oluşabilir. Nodül denilen şey narımsı bir yapıdır. Kist bilindik üzere deriyle sarmalanan su kesesidir. Polip ise içi sıvı dolu yapıdır. Bu durumlarında dikkatle incelenmesi gerekir.
5-)Diğer Nedenler
Bahsedilenlerinde dışında bundan başka çeşitli bir çok sebep söz konusudur. Başlıcaları: alerji, ergenliğe geçiş, larenjit(gırtlak iltihaplanması hastalığı), psikolojik durumlar, sigaraya maruz kalma yani pasif içicilik ve akciğer hastalıklarıdır.
Çocuklarda Ses Kısıklığının Tedavi Şekilleri Nasıldır?
Öncelikle şu bilinmelidir ki eğer ses kısıklığı bir haftadan fazla devam etmişse hemen bir doktora başvurulmalıdır. Bir çok sebepten ötürü oluşabildiği için en iyisi doktor tanısıdır. Eğer ses kısıklığının sebebi çocuğun sesini kötü kullanması, fazla konuşup bağırması ise birkaç gün sesin dinlendirilmesi yeterlidir. Buna ek olarak odada buhar makinesi ile ortamın nemli tutulması, günde 4-5 bardak sıvı tüketilip boğazın rahatlatılması da faydalı olacaktır.
Ancak farklı durumlardaki ses kısıklıkları için çok yönlü düşünme gerekebilir. Mesela kulak burun boğaz hekiminin kontrolü bu sebepten önemlidir. Uzman bir dil ve konuşma terapisti ile birlikte ses terapisi yapmak, ses hijyenliğini sağlamak önemlidir. Ses terapisi denilen şey nefes yardımıyla kaliteli seslerin çıkarılması ve yönetilmesidir. Zaten diğer ciddi sebeplerde uzmanı olan doktorların tanı ve tedavisiyle yürütülecektir.
Şunu da eklemek gerekir ki bebeklerde de ses kısıklığı görülebiliyor. Bebeklerin uzun süren şiddetli ağlamaları, diş çıkarma, pamukçuk gibi sebeplerden ötürü olabiliyor. Bu aşamada anne sütünün önemi artar. Anne sütü bebeğin boğazını yumuşatır ve nemli kalmasını sağlar. Enfeksiyonel bir durum varsa da bebeğin burun tıkanıklığının giderilmesi boğazı rahatlatabilir. Ama öncelikle bir çocuk doktoruna gidip sebebi öğrenilmeli ve ona göre tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.