Pangastrit Bulbit
Midenin iç kısmında yer alan mukoza tabakasında iltihaplanma meydana gelmesi “pangastrit” olarak isimlendirilmektedir. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak çok daha sık ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır.
Kronik ya da akut olarak ortaya çıkabilen pangastrit sorunu, sıklıkla gastrit ile de karıştırılmaktadır. Belirtiler ve nedenler birbirine benziyor olsa da, iki rahatsızlık birbirine karıştırılmamalıdır. Pangastrit rahatsızlığının meydana geldiği bireylerde genellikle başlangıçta reflü hastalığı mevcuttur. Pangastrit rahatsızlığında yüzeysel olarak ortaya çıkan tahribat, gastritten çok daha fazladır. Temel nedeni enfeksiyonel durumlardır. Bakterilerin midede yerleşmesi sonucunda iltihaplanma ortaya çıkar ve pangastrit iki ana başlık altında incelenebilir:
- Kronik Gastrit: Mide mukozasının zararlı etmenlerden dolayı zarar görmesi ile ortaya çıkan kronik gastrit, mukoza yapısının doğal formunu kaybetmesine neden olmaktadır. Teşhisinin konması akut gastrite göre daha zordur.
- Akut Gastrit: mide mukozasında daha kısa süreli olarak ortaya çıkan tahribat, bu isimle anılır. Mukoza yüzeyinde bulunan epitelyum zarar görür ya da mukozada kanama meydana gelebilir. Midede yanma sorunu ortaya çıkar ve yaralanma durumu söz konusu olabilir.
Kişinin pangastrit rahatsızlığına sahip olup olmadığının anlaşılabilmesi için genel bir muayene de yeterli olsa da, genel olarak ileri yaşlarda daha detaylı tetkikler gerekebilir. Genç bireylerde ilaç tedavisi ile bu sorun çözülebilmektedir. Kırk yaş üstü bireylerde ise genellikle ince bir boru aracılığıyla mide gözlemlenir. Mide sorunu endoskopi ile bulunur ve böylece hastalığın tanısı kolaylıkla konabilir.
Pangastrit Belirtileri Nelerdir?
- Pek çok hastalıkta olduğu gibi, pangastritin ortaya çıkmasında da temel neden stres faktörüdür. Kişi bünyesinde strese yol açan durumlardan olabildiğince uzak kalmalıdır.
- Beslenmenin düzensizce ve bilinçsiz bir şekilde yapılması da nedenlerden bir tanesidir. Aşırı yağlı ve aşırı baharatlı besinler, pangastrit oluşumunu tetiklemektedir.
- Sigara ve alkol kullanımı da büyük oranda pangastrit rahatsızlığını tetikleyen faktörlerdendir. Özellikle alkolün vücuda verdiği zararlar, bu rahatsızlıkla birlikte daha net bir şekilde ortaya çıkmaktadır.
Tedavi Süreci
Pangastrit tanısı konan bireyler için en etkili tedavi yöntemlerinden bir tanesi diyet ve istirahattır. Elbette bu rahatsızlığın ortaya çıkış nedeni de kesin olarak netleştirilmelidir. Beslenme düzeni bireysel olarak sağlanmalı ve sürdürülmeli; aynı zamanda midede yer edinmiş olan mikroplar da ilaç tedavisi ile ortadan kaldırılmalıdır.
Midede yer alan “Helicobacter” mikrobu ilaçlar ile imha edilebilmektedir. Bazı bireylerde alternatif tıp yöntemleri de işe yarayabilir. Sakinleştirici ve detoks etkili demleme bitki çayları bu süreçte tüketilebilir. Bununla birlikte elma, kiraz ya da üzüm gibi meyveler ile kızılcık ve kereviz gibi gıdalar da midedeki mikroplarla savaşmada etkili olmaktadır.