Yeni Doğan Bebeklerde TSH Değeri Yüksekliği
Yeni doğan bebeklerde TSH değeri yüksekliği durumu söz konusu olabilir. Fakat bu durumun tedavisi vardır ve korkmamak gerekir. TSH hakkında bilgi edinmek, konuyu iyi değerlendirmek adına önemlidir:
- TSH, tiroid uyarıcı bir hormondur ve hipofiz bezinden salgılanır. Metabolizma, vücut ısısı ve solunum hızı gibi fonksiyonların düzenlenmesinde TSH etkili rol oynamaktadır. Bazı durumlarda ise TSH değerleri yüksek olabilir. TSH değerlerinin yüksek olması hem bebeklerde hem de yetişkinlerde meydana gelebilir.
- Bebeklerde, tiroid ultrasonografisi, TSH kan testi ve tiroid sintigrafisi gibi testlerle TSH seviyesi tespit edilmektedir.
- 2 haftalık ve 20 haftalık arası bebeklerde TSH düzeyi, 1.7 ve 9.1 arasında değişkenlik gösterebilir. Tedaviye karar verildiğinde ise çocuk 3 yaşına kadar sık sık kontrol edilir, takip altında tutulur. Bu takibin amacı; 3 yaşına gelen çocuğun TSH değerinin 0.5 ve 2.0 arasında olmasını sağlayabilmektedir.
- İlk 6 aya kadar toplamda 4 kez, TSH değeri 5.0’dan fazla olan çocuklarda okula gitmede gecikme yaşanabilir.
- TSH değeri yüksek olabileceği gibi düşük de olabilir. TSH değerinin düşük olmasına hipotiroidi adı verilir. Tiroidlerin fazla çalışmasından veya vücudun fazla tiroid hormonu üretmesinden kaynaklanmaktadır.
Yeni Doğan Bebekte TSH Yüksekliğinin Nedenleri Nelerdir?
- Genetik sebepler (Ailede tiroid hastalıkları bulunuyorsa bebeğin TSH değerleri normalden farklı olabilir.),
- Tiroid bezinin çalışmasının yetersiz olması,
- Neonatal hipotiroidizm,
- Doğumsal hipotiroidi gibi nedenlerle bebeklerde TSH değerleri yüksek çıkabilir.
Bebeklerde TSH Değerinin Yüksekliğinin Belirtileri
- Hareketlerde yavaşlık,
- Boy kısalığı,
- Gelişim geriliği,
- Süt emmek istememek,
- Gözle takip etmekte zorluk çekme,
- Güçsüzlük, yorgunluk, halsizlik,
- Kabızlık, sert ve seyrek dışkı yapılması,
- Sürekli uyku isteği,
- Soğuğa karşı fazla hassas olma,
- Kas ağrısı, kas zayıflığı,
- Cilt kuruluğu,
- Kilo problemi (kilo alma),
- Ses kısıklığı,
- Cilt renginin solukluğu,
- Eklemlerde hassasiyet, sertlik ve ağrı.
Bebeklerde TSH Yüksekliğinin veya Düşüklüğünün Tedavisi
- TSH değerleriyle alakalı problemler sürekli gözetim gerektiren bir durumdur. Bu sebepten doktorunuzu iyi seçmeli ve iyi iletişim kurabildiğiniz bir doktorla sürekli iletişim halinde olmalısınız. Bunun için “çocuk endokrinolojik ve metabolizma hastalıkları” doktoruna başvurmanız gerekir.
- TSH değerlerinin ölçülmesi adına bir takım testler uygulanacaktır. Bu testlerin ardından düşük veya yüksek olan TSH değerleri için doktorun ilaç tedavisi uygulaması yüksek bir ihtimaldir.
- Çocuğun TSH değerleri 3 yaşına kadar çok sık olarak kontrol edilir. Bu durumda bebeğinize ek gıdalar vermeye başladığınızda da mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Beslenme, çocuk gelişimi için oldukça önemlidir ve doktorunuz bebeğin bazı yiyeceklerden uzak durmasını veya bazılarını daha çok tüketmesini isteyebilir. Ek gıdalar önerebilir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZ