Yüzdeki Siğiller
Yüzümüz dış dünyaya karşı kimliğimiz. Hiç tanımadığımız insan hakkındaki ilk düşüncelerimiz yüzüne bakmakla oluşur. Hal böyle olunca başta kadınlar olmak üzere neredeyse herkes yüzlerine dikkat ederler. Kusursuz ve sağlıklı bir cildimiz olsun isteriz. Bu konuda en büyük sıkıntıyı yüzümüzde çıkan lekeler, sivilceler ve siğiller oluşturuyor. Hepsinin ayrı ayrı nedenleri ve korunma yöntemleri var ama özellikle yüzümüzde siğiller neden çıkar?
Yüzdeki Siğiller Neden Olur?
Siğil en çok yaşanan cilt problemlerinden biridir. Aslında siğiller sadece yüzde değil vücudun her yerinde çıkabilir. Siğillerin oluşma nedeni deride bulduğu açıklıklardan içeri giren bir virüstür. HPV( Human papilloma virüs) adıyla anılan bu virüs aslında oldukça zararsızdır. Bizim için tek zararı kozmetik açıdan oluşturduğu sıkıntılardır.
Derimiz virüs, bakteri gibi organizmalara karşı doğal bir duvardır. Fakat bazı durumlarda deri bütünlüğü bozulmasıyla mikroorganizmalar vücuda giriş yolu bulabilmektedir. HPV iki yolla bulaşır. İlki doğrudan deri temasıyla ikincisi ise dolaylı olarak siğile temas eden cansız nesnelerden. Peki virüsün bulaşmasına karşı korunmak için ne yapılmalı/yapılmamalıdır?
Siğillerden Korunmak İçin Uygulanabilecek Yöntemler
HPV oldukça bulaşıcı bir virüstür ve çok rahat bulaşır. Bundan dolayı siğillerden korunmak için yaşam tarzımızda bazı değişiklikler yapmamız gerekebilir. Bunlar arasında;
- El temizliğine dikkat etmek. Eller güzelce yıkanmalı, kurulanmalı ve ihtiyaç varsa nemlendirilmelidir.
- Siğillere dokunmaktan kaçınmak. Siğiller virüsle bulaştığı için siğile dokunmak direkt bulaşma nedenidir.
- Başkalarının özellikle siğili olan kişilerin kişisel eşyalarını kullanmamak. Havlu, jilet, deodorant, kozmetik ürünleri gibi.
- Tırnaklarınızı yemekten kaçının
- Umumi alanlarda yalın ayakla basmaktan kaçının
- Bağışıklık sisteminizi her zaman güçlü tutmaya çalışın
yukarıdaki yöntemler bulunmaktadır.
Kurbağaya dokunmak siğile neden olur diye halk arasında bir inanç vardır. Bu zaman kadar yapılan çalışmalar böyle bir durumun varlığını göstermemiştir.
Siğillerin Tedavisi Nasıl Olur?
Siğili direkt yok etmek virüsü ortadan kaldırmayacağı için siğil tekrar çıkacaktır. Hastalığın kaynağı virüs olduğu için normal bir gripten pek farkı yoktur aslında. Savunma sistemimiz bu virüsle savaşacağı için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız. Bunun dışında siğil tedavisinde başlıca yöntemler siğil ilaçları, doktor tarafından önerilen koter ile yakma( elektrokoterizasyon), dondurma ve lazer tedavisidir.
Siğilin çıktığı yer, miktar, hastanın durumu uygulanacak tedavi yöntemini seçmekteki önemli unsurlardır. Özellikle genital bölgede bulunan siğiller için kendi kendine tedavi yerine bir uzmana başvurulması gereklidir. Genital bölgedeki sorunlar önem arz edebileceğinden bu konudaki en iyi kararı dermatolog doktor verecektir.