20’lik Diş Çekimi Sonrası His Kaybı
20’lik dişlerle ilgili problemler toplumda sıkça görülür. Özellikle yirmili yaşların korkulu rüyası 20’lik dişler bazen hiç çıkmazken bazen de yarım çıkıyor. Ağız problemlerine yol açmaması için 20’lik dişlerde problem oluştuğunda diş çekiliyor. Özellikle diş damağa gömülü olduğunda bu operasyon zor bir hal alıyor. Ağız içerisindeki farklı yapılar diş çekimleri sırasında zarar görebilir.
Bunun sonucunda ağız ve diş problemleri, çiğneme bozuklukları, ağızda uyuşukluk gibi şikayetler ortaya çıkabiliyor. 20’lik diş çekimi sonrası ağızda his kaybı varsa bunun sebebi ne olabilir?
20’lik Diş Çekimi Sonrası Oluşan His Kaybının Nedenleri Nelerdir?
- Diş çekimi veya kanal tedavisi gibi ağız operasyonlarında bölgesel anestezi uygulanır. Anestezi ağız sinirleri bloke ederek ağızda uyuşukluk yapar. Bunun sonucu diş çekimi ve sonrasındaki ağrıları hissetmeyiz. Bu anestezinin etkisi bazen uzun sürebilir. 20’lik diş çekimi sonrası oluşan his kayıplarının nedenlerinden biri yapılan anestezinin etkisinin henüz geçmemiş olmasıdır.
- Diş çekimi sonrası damakta enfeksiyon oluşabilir. Diş çekimi sırasında uygulanan yöntemler veya ağız temizliğine dikkat etmemek çekim sonrası zarar gören dokularda enfeksiyona sebep olabilir. Enfeksiyon sonucu oluşan iltihaplar şişerek bölgede ağrılara yol açar. Eğer bir sinire baskı yaparsa his kaybı görülebilir.
- 20’lik diş çekimi sırasında özellikle diş damağa gömülü ise sinir hasarları oluşabilir. Sinir zedelenmeleri ve nadir de olsa sinir kopmaları ağızda his kaybına sebep olur. Eğer çekilen diş yakınlarında bir sinir varsa bu sinirin zarar görme riski artar. Çekim sırasında kullanılan aletler, anestezi iğneleri sinir kopmasına neden olabilir. Eğer ağızda his kaybı varsa bunun sinir kopmasınadan kaynaklandığını anlamak için ağızın görünüşüne bakılabilir. Eğer ağız simetrisinde bozukluk varsa ve hasta ıslık çalamıyor ise sinir kopması olabilir.
Ağızda His Kaybı Olduğunda Neler Yapılmalıdır?
Eğer 20’lik diş çekimi sonrası ağızda uyuşukluk varsa hemen kötüyü düşünmeyin. Birçok hastada his kaybı oluşurken bunların çok az bir kısmı sinir kopmasından kaynaklanmaktadır. Sinir kopması durumunda tedavi edilemeyecektir. Sinir hücrelerinin kendini yenileme özelliği yoktur. Fakat tekrar söylemek gerekirse kötüyü düşünmemek gerekir.
Eğer his kaybı anestezi maddelerinden kaynaklanıyorsa, bu durum 7-14 gün sürebilir. Bu süreçte uyuşuk bölgeye buz uygulamak anestezinin etkisinin daha çabuk geçmesini sağlayacaktır. Fakat buz çekilen dişin üzerine değil uyuşukluğuna olduğu bölgeye konmalıdır.
Eğer his kaybı sinir başarıdan kaynaklanıyorsa 3-12 ay hissizlik görülebilir. Sinir kopmamış sadece hasarlanmışsa duyu yavaş yavaş geri gelecektir. Bu süreçte B12 vitamini kullanmak sinirler için faydalı olacaktır. B12 vitamini sinir hücreleri için gerekli bir vitamindir.