Kırılan Kemik Eskisi Gibi Olur mu?

  • 11 Mayıs 2017
  • 14.262 kez görüntülendi.
Kırılan Kemik Eskisi Gibi Olur mu?

Kemiklere alınan sert darbe veya hasarlar sonucunda kemiğin bütününde bozulma ve hasar meydana gelir. Bu durum kırık olarak tanımlanır. Kemiğin yalnızca bir bölümünde oluşan hasar durumuysa, çatlak şeklinde ifade edilir.

Gündelik hayatta kol ve bacaklarımızı çok aktif şekilde kullanıldığımızdan kırık ve çatlak sorunlarına bu bölgelerde sık rastlanır. Yüksekten düşmek, kola ya da bacağa çok sert darbe almak gibi durumların akabinde baş gösterebilmektedir.

Kaynayan Kemik Eskisi Gibi Olur mu?

Kırılan veya çatlayan kemiğin eski işlevselliğini ve bütünlüğünü kazanması için uygulanan yöntemlerin başında alçı gelmektedir. Alçı tedavisi uygulandıktan sonra kişilerin çoğunda kırılan kemiğin eskisi gibi olup olmayacağı merak edilir. İleride eskisi gibi tekrar sorun yaratıp yaratmayacağı düşünülür.

Kırılan kemik doğru kaynadıysa ve alçı tedavi sürecinde kişiden veya hekimden kaynaklı hata yapılmadıysa, kırılan kemik eski fonksiyonlarını/işlevlerine kavuşur. Kemiğin kaynama süresinde çıkabilecek olası sorunlara karşı düzenli olarak doktor kontrollerine gidilmeli ve kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Kırık Ne Kadar Sürede Kaynar?

Kırık kemiğin kaynama süresi kırığın tipine ve tam olarak hangi bölgede olduğuna göre değişiklik gösterir. Ortalama olarak 6 ila 10 hafta arasında kırığın kaynaması beklenir. Ancak daha büyük ve ciddi kırıklarda bu süre 3 aya kadar uzayabilmektedir.

Alçı Varken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Eğer kırık kemiğe uygulanan alçı boz alçı materyalinden yapılmışsa, alçılı bölgenin sudan uzak tutulması gerekir. Boz yerine sentetik alçı uygulanmışsa, suyu emici olduğundan endişe duyulacak bir durum yoktur.
  • Düzenli olarak doktor kontrollerine gidilmeli ve kırığın doğru bir şekilde kaynıyor olduğundan emin olunmalıdır.
  • Alçının uygulandığı ilk zamanlarda kırık bölgede şişlik ve beraberinde ağrı oluşabilir. Şişliği önlemek adına alçılı bölgeyi kalp seviyesinin üstünde tutulması önerilir.
  • Kemik gelişimi açısından bol proteinli gıdaların tüketilmesi de, hasarlı bölgenin kısa sürede yenilenmesini sağlayıcıdır.
  • Kemiğin kaynadığı düşünülerek bilinçsiz şekilde alçı kişinin kendisi veya uzman olmayan biri tarafından kesinlikle çıkartılmamalıdır. Kaynamanın tam anlamıyla olup olmadığı uzman doktor tarafından belirtilmeli ve uzman kişiler tarafından çıkarılmalıdır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ