Çocuklarda Terleme ve Kansızlık

  • 29 Kasım 2017
  • 2.447 kez görüntülendi.
Çocuklarda Terleme ve Kansızlık

Özellikle yaz aylarında çok önemsenmeyen çocuklarda terleme, bazı durumlarda çok ciddi hastalıkların göstergesi olabilir. Kalp ve damar sorunlarından, solunum yolu hastalıkları ve lenf bezi tümörüne kadar birçok hastalığın ön gösterimi olabilen aşırı terleme çocuklarda dikkatli gözlemlenmeli, devam etmesi halinde doktor kontrolünde tedavi edilmesi gerekebilir.

Tıbbi adıyla anemi olarak bilinen kansızlık, kırmızı kan hücre yani alyuvarların sayısının bireyin yaşına göre altına düşmesi sonucu oluşan ve önemsenmesi gereken bir sağlık sorunudur. Özellikle Türkiye’de 0-1 yaş arası çocukların yüzde 50’sinde kansızlık sorunu görülmektedir. Teşhis edildiği günden itibaren dikkat edilmesi ve önlem alınması gerekmektedir. Kansızlık, çocuğun gelişimini ve büyümesini olumsuz yönde etkiler.

Yazımızın devamında çocuklarda terleme ve kansızlık şikayetlerinin nedenleri ve tedavi yöntemleri ayrı ayrı detaylıca ele alınmaktadır.

Çocuklarda Terleme Neden Olur?

1-)Solunum Yolu Hastalıkları veya Alerjik Durumlar

Solunum yolu hastalıkları veya alerji, çocukların terlemesini tetikler. Zor nefes alıp verme, burun etinde alerjiye bağlı şişme, terlemeyi hızlandırır. Bu noktada tedaviye ivedilikle başlanması gerekebilir.

2-)Geniz Eti Büyüklüğü

Geniz eti büyüklüğü ve burun tıkanıklığı çocuklarda en sık görülen terleme nedenidir. Tıkanıklık nedeniyle nefes alırken efor sarf eden vücut, kalp ritmindeki artışla birlikte terlemeye sebep olur.

3-)Kalp ve Damar Hastalıkları

Bunların dışında kalp ve damar hastalıkları, kalbe dönen kan yükünü ve kalp ritmini arttırır ve terlemeye neden olur. En çok dikkat edilmesi gereken yaş grubu ise 0-2 yaş arası çocuklardır. Terlemeyle beraber ağız çevresinde beliren morarma, ağlarken tıkanma veya soluk durması olarak adlandırılan katılma gözlenirse, hemen doktor kontrolüne gidilmelidir.

4-)Enfeksiyonel Hastalıklar

Kapılan bazı enfeksiyonlar ve kullanılan antibiyotiklerde terlemeye sebep olabilir. Nadir olarak görülen lenf bezi tümörü gece terlemelerine neden olur.

5-)Vitamin Eksikliği

Özellikle henüz 1 yaşını doldurmamış, D vitamin eksikliği olan bebeklerde terleme fazlaca görülebilmektedir.

6-)Çocuğun Kat Kat Giydirilmesi

En yaygın sebep ise ebeveynlerin yanlış tutumudur. Özellikle bebeklerin kat kat giydirilmesi, korumaktan çok zarar vermektedir.

Çocuklarda Kansızlık Neden Olur?

Yazın dahi üşümeye sebebiyet veren kansızlık toplumda yaygın olarak görülmektedir. Kansızlık yetişkinlerde görülebileceği gibi çocuklarda da baş gösterebilir. Bireyde yorgunluk, kalp çarpıntısı ve hareket kısıtlanması gibi etkileri olan kansızlığın üç ana nedeni vardır;

Yapım azlığı, yıkım fazlalığı ve kan kaybı çocuklarda kansızlığa sebep olur. Kansızlık özellikle demir alımında eksiklik, demir emiliminde azalma ve kanamalara neden olur.

Çocuklarda Terleme Nasıl Önlenebilir?

Terleme hastalığa bağlı değilse baharatlı ve alerjik olabilecek gıdalar tüketilmemelidir. Pamuklu giysi, yünlü giysilerin aksine terlemeyi önleyecektir. Ortam ısısının 23 dereceden daha düşük olması ve bulunulan odanın sıklıkla havalandırılması gerekmektedir.

Çocuklarda Kansızlık Nasıl Tedavi Edilir?

Demir eksikliği tedavisinde ağızdan demir ilacı verilmesi faydalı bir çözümdür. Bebeklerde şurup ya da damla kullanımı önerilir. Düzenli kan tahlili yapılması ve bir doktor tarafından çocuk takip edilmelidir.

Doğru ve sağlıklı beslenme programları çocuklar için oldukça önemlidir. Çocukların özellikle kahvaltı öğününü atlamaması, kansızlığın verdiği olumsuz etkileri azaltabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ