Koldaki Lekeler

  • 01 Aralık 2017
  • 12.126 kez görüntülendi.
Koldaki Lekeler

Vücudumuzda oluşan lekeler estetik açıdan canımızı sıkmakla birlikte farklı rahatsızlıkların habercisi olabilir. Bu yüzden bu lekeler küçümsenmemeli ve gerekli durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Eğer erken farkına varır ve doktora gidersek altında ciddi bir hastalık varsa bile erken teşhis durumunda az bir hasarla atlatabiliriz. Önemli bir nedeni yoksa bile erken müdahale bu lekelerden iz kalmadan kurtulmamızı sağlar. Peki kolda çıkan lekelerin sebepleri ne olabilir?

Kolda Lekeler Neden Çıkar?

1-) Cilt Hastalıkları

  • Mantar ve vitiligo gibi rahatsızlıklarda ciltte lekeler ortaya çıkabilir. Kollarda görülen mantar enfeksiyonlarının başlıca sebebi “tenia veraicolor” adı verilen mantardır. Bu mantar yüzeysel mantarlardır ve derinin farklı kısımlarını tutabilir. Tenia veraicolor adı verilen mantar, deride beyaz renkli ve kepeklenen lekeler oluşturur. Genelde kaşıntı görülmez.
  • Melanin pigmenti deriye rengini veren pigmenttir. Kişiden kişiye melanin miktarı farklılık gösterebilir. Vitiligo hastalığı deriye rengini veren bu melanin pigmentinin yer yer tümüyle yok olmasından kaynaklanır. Bu bölgelerde deri açık renkli görünür. Vücutta farklı alanlarda olabileceği gibi kolda da görülebilir.
  • Sedef hastalığı beyaz ve kırmızı renkli, beyaz kısmı fazlaca kepeklenen biçimde görülür. Koldaki leke oluşumlarının sebebi sedef hastalığı olabilir.

2-) Kan Değerlerindeki Bozukluklara Bağlı Çıkan Lekeler

Ciltte oluşan lekeler kan değerlerindeki bozukluklara bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Karaciğer rahatsızlıkları, tiroid rahatsızlıkları ve böbrek üstü bezi hastalıkları kan değerleriyle doğrudan ilgili olduğu için lekelerin nedenleri arasında olabilir.

3-) Kalp ve Kan Damarlarındaki Bozukluklardan Kaynaklanan Lekeler

Kurdeşen hastalığının sebebi kan damarından dokuya plazma geçmesidir. Kızarıklık şeklinde kendini gösterirler. 24 saat içerisinde kaybolup tekrar çıkarlar. Vücuttaki kanlanma yetersiz olduğunda cilt mavi-mor renk alabilir.

Vaskulit kan damarlarının çeşitli sebeplere bağlı olarak hasarlanması sonucu ortaya çıkan hastalıktır. Ateş, halsizlik, karın ağrısı, eklem ağrısı ve kanlı idrar gibi semptomlar ciltteki lekelere eşlik edebilir.

Koldaki Lekeler Nasıl Geçer?

Lekelerin tedavisi için öncelikle altında yatan sebebin belirlenmesi gerekir. Altta yatan neden belirlendikten sonra tedavinin devamı sebebe göre değişiklik gösterecektir.

Koldaki lekelerden ve izlerden kurtulmak için güzellik merkezlerinde uzman doktorlarca kimyasal peeling yöntemleri uygulanmakta fakat bu konuda çok dikkatli olunmalıdır. Çünkü güven vermeyen kişilerce sağlıksız ortamlarda ve yanlış kimyasal maddeler kullanılarak yapılan uygulamalar, ciltte tamiri olmayacak hasarlara yol açabilir.

Ciltte mantar tedavisinde mantarın yerleştiği yere ve ilerleme derecesine göre antifungal denen ilaçlar uzman tarafından gerekli görülebilir.

Vasküler tedavisi uzun süreli ve karışık bir süreçtir. Hastalığın derecesine göre farklı ilaçlar tedavide kullanılır.

Yukarıda bahsedildiği üzere koldaki leke oluşumlarının tedavi yöntemleri genellikle altındaki nedenle alakalıdır. Doğru teşhis ve ardından uygulanacak doğru tedavi için mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ