Şiddetli Ani Bel Ağrısı

  • 09 Aralık 2017
  • 5.260 kez görüntülendi.
Şiddetli Ani Bel Ağrısı

Bel ağrısı özellikle belimizi eğerek yaptığımız işler veya bel bükük uzun süre oturma sonucu herkesin başına gelebilecek bir durum. Belimizi doğrulttuğumuzda ağrı oluşur ve istirahat ettikten sonra genelde geçer. Bel ağrısı sıkça karşılaşılan bir durum olduğundan pek önemsenmez. Fakat bel ağrıları omurganın içerisinden geçen omuriliğe hasara bağlı ortaya çıkabilir.

Omurilik vücudunuzdaki sinirlerin toplanıp beyine gittiği, beyinden gelen sinirlerin de birçoğunun vücuda dağıldığı, sinir sisteminin bir parçasıdır. Omurilikte oluşan hasarlar tedavisi olmayan duyu kayıpları, kuvvet kayıpları hatta felçlere yol açabilir. Bu yüzden bel ağrıları küçümsememelidir. Şiddetli ve geçmeyen bel ağrılarında vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Ani başlayan bel ağrıları akut gelişen ağrılar olarak adlandırılır. Peki akut bel ağrılarının sebepleri ne olabilir?

Aniden Gelişen Bel Ağrısının Nedenleri Nelerdir ve Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerekir?

Aniden(akut) gelişen bel ağrıları genellikle şiddetli seyreder. Hastalar genellikle bıçak saplanıyormuş gibi bir ağrı tabirini kullanırlar. Aniden gelişen bel ağrılarının genel sebebi mekanik olarak zorlanmadır. Ağır bir yükü kaldırmaya çalışmak, uzun süren araç seyahatleri, aniden yapılan hareketler, bazı sporlar, hamilelik, yanlış yatak seçimi, aşırı kilo gibi birçok sebep bel çevresindeki kas dokularını, omurga eklemlerini ve arasındaki bağları zorlayarak şiddetli ağrıya yol açacaktır.

Bu dokulardaki hasar sonucu salgılanan maddeler sinir uçlarında uyarı oluşturarak ağrı hissetmemize neden olur. Bununla beraber iç organlardan kaynaklanan bazı rahatsızlıkları bel ağrısı olarak hissedebiliriz. Prostat, böbrek, mesane ve bağırsak rahatsızlıkları kendilerini bel ağrısı ile hissettirebilir.

Bel ağrılarının %90’ı ani gelişen (akut) ağrılardır. Geri kalan %10 ise uzun süreli (kronik) ağrılardır. Akut ağrıların sebebi genellikle mekanik sebeplerdir ve dokunun iyileşmesi sonucu birkaç gün içerisinde geçer. Fakat eğer ağrınız sürekli tekrarlıyorsa; 6 haftadan uzun sürüyorsa giderek ağrının şiddeti artıyorsa, kilo kaybı, ateş ve titreme gibi durumlar görülüyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurmakta fayda vardır.

Ani Gelişen Bel Ağrılarının Tedavisi Nasıl Olur?

Genellikle ağrı oluştuğunda istirahat tercih edilir. Fakat sürekli istirahat faydalı olmayacaktır. Hafif egzersizler, yürüyüşler ve beli zorlamadan yapılan aktiviteler bel ağrısına iyi gelecektir. Ağrıyan bölgeye masaj ve sıcak baskı yapılması ağrıyı hafifletecektir. Eğer bir üst başlıkta bahsedilen durumlar varsa doktorunuza başvurunuz.

Doktor alacağı hasta öyküsü ve fizik muayene sonrası isteyeceği röntgen, bilgisayarlı tomografi ve MR gibi ileri görüntüleme yöntemleri sayesinde ağrının sebebi ve konumu tespit edilecektir. Doktorun uygulayacağı tedavi ağrının nedenine ve çeşidine göre farklılık gösterecektir. İlaç tedavisiyle birlikte eğer belde oluşan hasarlar kendiliğinden iyileşecek şekilde değilse cerrahi tedavi uygulayabilir. Ameliyattan sonra fizik tedavi ve masaj terapileri uygulanabilir. Bel ağrısından doktora ve fizyoterapistler başvurmadan kesinlikle hareket edilmemelidir. Çünkü farkında olmadan yapılacak yanlış müdahaleler bele büyük zararlar verebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ