Geçmeyen Boğaz Ağrısı

  • 14 Aralık 2017
  • 4.824 kez görüntülendi.
Geçmeyen Boğaz Ağrısı

Boğaz ağrısı her yaştan kadın erkek fark etmeksizin görülen bir problemdir. Genellikle çok önemsenmeyen boğaz ağrısı basit sebeplerden ortaya çıkıp birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer. Yutkunma ile şiddetlenen boğaz ağrısı çekilmez bir hal alabiliyor. Kendiliğinden geçmesi beklenen bu ağrı bazı durumlarda sürekli (kronik) bir hal alabilir. Boğaz ağrısının sebebi enfeksiyonlardır.

Bu enfeksiyon genellikle virüslerden kaynaklanmakta birlikte bakteri kaynaklı da olabilir. Eğer boğaz ağrının geçmiyorsa, bir doktora başvurmalısınız. Peki geçmeyen boğaz ağrısının sebepleri neler olabilir?

Geçmeyen Boğaz Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Boğaz ağrısının asıl nedeni boğazdaki dokularda oluşan hasarlardır. Bunun sebebi yutulan sert bir cisim olabileceği gibi yaygın sebebi dokulardaki enfeksiyondur. Enfeksiyon dokularda hasara neden olarak ve her yutkunmayla artan boğaz ağrılarına sebep olacaktır. Özellikle sigara kullanımı ağızdan akciğere kadar geçtiği her dokuya hasar verir. Hasarlanan doku mikroorganizma faaliyetlerine açık hale gelir. Alkol kullanımı da dokulara zarar verir.

Sürekli yüksek sesle konuşma gerektiren mesleklerde boğaz çok zorlanacağı için zarar görebilir. Bunun sonucunda boğaz ağrısı görülebilir. Öğretmenler, şarkıcılar ve uzun süre sürekli konuşma yapan insanlarda bu durum sıkça görülür. Genellikle boğaz dinlendirildikten sonra geçer. Fakat bu durum yaşam şekline dönüşmüşse, boğazda ağrı geçmeyen bir hal alabilir.

Boğaz bölgesine alınan darbeler ve bu bölgede oluşabilecek tümörler de boğaz ağrısına sebep olur. Bu durumlarla birlikte genellikle nefes alan güçlüğü ve boğazda darlık hissi ile birlikte görülür.

Farenjit Hastalığı Nedir?

Farenjit hastalığı, yutak(farinks) mukozasının iltihaplanması durumudur. Bu durum aniden(akut) veya uzun süreli (kronik) olarak ortaya çıkabilir. Genellikle grip ve nezle gibi virüs kaynaklı enfeksiyonlar aniden gelişen (akut) farenjitler oluşur. Akut farenjitte doktora başvurmaya gerek kalmadan iyileşme görülür. Aşırı sigara, alkol kullanımı, kronik üst solunum yolları iltihabı, aşırı sıcak veya soğuk besinlerin sürekli tüketilmesi sonucu uzun süreli(kronik) farenjit gelişir.

Farenjit Oluşumunu Önleme ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Beslenme şekline dikkat ederek aşırı soğuk veya sıcak besinlerin tüketilmemesi, sigara ve alkolden uzak durmak farenjitin oluşmasını önlemek için yapılabileceklerin başında yer alır. Farenjit şüphesi varsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Farenjitin tedavi edilebilmesi için öncelikle teşhisin konması gerekir. Detaylı bir boğaz muayenesinden sonra doktor kesin tanıyı koyar ve tedaviye başlar.

Enfeksiyonla mücadelede antibiyotikler kullanılabilir. Bu uzun süreli farenjitin kalıcı çözümü değildir. Farenjitin tedavi edilebilmesi için altında yatan nedenin çözülmesi gerekir. Eğer sebep sinüzitse öncelikle sinüsler açılır. Farenjit herhangi bir hastalıktan kaynaklanmıyor olabilir. Bu durum genellikle ilerlemiş yaşlarda görülür. Sıvı alımındaki yetersizlikten kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda günde en az sekiz bardak su tüketilmelidir. Kafein bırakılmalı eğer gerek varsa idrar sökücü kullanılmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ