İdrarda Protein ve Kanda Albümin Yüksekliği

  • 14 Aralık 2017
  • 4.171 kez görüntülendi.
İdrarda Protein ve Kanda Albümin Yüksekliği

Normal şartlarda idrarda şeker, protein gibi maddeler bulunmaz. Böbrekler kandaki zararlı maddeleri süzer. Proteinler gibi büyük moleküllü maddeler böbreğin süzgeçlerinden geçemez. Geçen maddelerin ise idrardan tekrar geri emilir. Eğer böbreğin süzgeç yapısı bozulursa bu maddeler idrara geçebilir. Bu beklenen bir durum değildir. Bu duruma sebep olan başka ciddi bir rahatsızlık olabilir. Bu yüzden bu gibi durumlar ihmal edilmeden doktora başvurulmalıdır.

Yazımızın devamında idrarda protein ve kanda albümin yüksekliği durumları ayrı ayrı detaylıca ele alınmaktadır.

İdrarda Protein Hangi Durumlarda Görülür?

Normal şartlarda idrarda bulunmaması gereken protein bazı durumlarda idrara sızabilir. Bu durum geçici ve kalıcı olarak iki çeşittir. İdrarda projenin geçici görülmesi sık karşılaşılan bir durumdur.

Genellikle ağır ve yorucu egzersizlerden ve uzun süre ayakta kaldıktan sonra görülür. Uzun süre sıcağa maruz kalmak, enfeksiyon hastalıkları ve stres gibi durumlarda da kanda proteine rastlanabilir.

İdrarda uzun süre protein görülmesi ise daha ciddi problemlerin habercisi olabilir. Böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, kan kanserleri, sıtma, karaciğer rahatsızlıkları gibi ciddi sorunlarda idrarda kalıcı olarak protein görülebilir. Bu hastalıklar son derece önemli olduğundan vakit kaybetmeden müdahale etmek gerekir. Şeker hastalığı, romatoid artrit, hamilelik ve böbrek enfeksiyonlarında da idrarda protein görülebilir. Kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak da idrarda proteine rastlanabilir.

İdrarda Protein Görülmesinin Tedavisi Nasıldır?

Öncelikle idrarda protein görülmesinin geçici mi yoksa kalıcı mı olduğu araştırılmalıdır. Bu yüzden idrarında proteine rastlanan hastadan bir süre sonra tekrar test istenir ve protein durumuna bakılır. Eğer ikinci testte de protein ile karşılaşılırsa, kalıcı protein yüksekliği teşhisi konulabilir. Bu durumda idrarda protein artışına sebep olan durum tespit edilir. Öncelikle altında yatan sebep tedavi edilir.

Kanda Albümin Yüksekliğinin Nedenleri Nelerdir?

Albümin karaciğerde üretilen bir çeşit kan proteinidir. Kanda en çok bulunan protein albümindir ve kan basıncını düzenler. Kanda albümin yükselmesi genellikle albümin miktarının artmasından değil, diğer maddelerin azalmasından kaynaklanır. Özellikle fazla su kaybı veya vücuda yeterince su alınmaması sonucu kandaki albümin seviyesi yükselir. Su kaybının sebebi böbrekten fazla atılması veya egzersiz sonrası terleme ile atılması olabilir. Yine AIDS, kemik iliği hastalıkları, multipl miyelom ve bazı enfeksiyon hastalıkları kanda albümin artışına sebep olabilir.

Kanda Albümin Artışının Tedavisi Nasıldır?

Genellikle su miktarının azalmasından kaynaklandığı için günde en az 2 litre su tüketilmelidir. Eğer başka belirtiler görülüyor ve albümin normal seviyeye inmiyorsa, doktora başvurulmalıdır. Bu duruma sebep olan başka bir hastalık varsa öncelikle bu hastalık tedavi edilmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ