Göğüste Batma
Gün içinde farklı nedenlerle ortaya çıkabilen göğüste batma hissi, günlük hayatı olumsuz yönde etkilemektedir. Genel olarak bu batma hissine bir ağrı da eşlik etmektedir. Ağrının ortaya çıktığı bölge ise genel olarak sağ göğüstür. Durum ilerlediği takdirde, sancı ve ağrı hissi şiddetli bir hal alabilir ve uykusuzluğa dahi sebep olabilir.
Göğüste Batma Nedenleri Nelerdir?
Göğüste batma şikayeti ile doktora giden bir birey için ilk akla gelen, akciğerlerde ortaya çıkmış olabilecek sağlık sorunlarıdır. Ağrı ve batma nefes alıp verirken hissediliyorsa, büyük olasılıkla da akciğerler ile ilgili bir sorun söz konusudur. Bazı durumlarda ise “Zatülcenp” adıyla da bilinen plorezi adı verilen bir rahatsızlık nedeniyle ortaya çıkabilmektedir.
Akciğerden kaynaklanan göğüs batması durumunun temel nedeni, akciğerlerin zarlarında sıvı birikmesidir. Bu durum ortaya çıktığında soluk almak ve vermek güçleşir. Ve ardından ağrı ya da batma hissi ortaya çıkar. Bunun yanı sıra;
- Kalp rahatsızlıkları dolayısıyla da göğüs batması ortaya çıkabilir. Bu durumun temel nedeni ise damar yetmezliği ya da tıkanıklığıdır. Kalp krizine de yol açabilen bu durum hayati risk taşımakta ve ön göğüste ağrı hissi duyulmaktadır. Ağrı kimi zaman sol omza doğru da ilerleyebilir.
- Çok ciddi boyutlarda olmamakla birlikte, soğuk algınlığı, üşütme, zatürre gibi rahatsızlıklarda da göğüste batma hissedilebilmektedir. Bireyde öksürük devam ettiği sürece batma hissi de rahatsız edici bir boyutta ortaya çıkmaya devam edebilir. Ancak uzun süre geçmediğinde, ciddiye alınması ve mutlaka doktora gidilmesi gerekmektedir.
Göğüste Batma ve Ağrı Neyin Habercisidir?
Göğüste batma ortaya çıkmasının en önemli ve ciddi nedeni, akciğerlerde iltihaplanma olarak ifade edilmektedir. Bu durum zatürre olarak bilinen ve ilerleme sürecine sahip olan bir hastalıktır. Çeşitli virüsler, bakteriler ya da mantarlar bu duruma neden olabilmektedir. Hastalığın önde gelen belirtileri; balgam çıkarma, şiddetli ve kuru öksürük, halsizlik, iştah kaybı, kanlı tükürük, vücut ısısının yükselmesi olarak sıralanabilir. Yaşı ilerlemiş olan bireylerde, bilinçte bulanıklığa da yol açabilmektedir.
Kronik bir akciğer rahatsızlığına sahip olan bireylerin bu duruma azami dikkat göstermesi gerekir. Çünkü bu bireylerde enfeksiyonel zatürreye yakalanma riski daima bulunmaktadır ve normal bireylere göre kronik akciğer rahatsızlığı olan bireyler daha fazla risk altındadır.
Öksürük ya da nefes alıp verme esnasında akciğerlerde hışırtı ya da sürtünmeye benzer bir ses duyulduğunda, rahatsızlık ilerlemiş olabileceğinden, mutlaka tomografi çektirilmeli ve bu tedavi süreci kesinlikle ihmal edilmemelidir. Bunun yanı sıra hastanın, doğrudan bir doktor reçetesi olmaksızın öksürüğü kesmek için ilaç alması da kesinlikle doğru değildir.