Makata Vuran Ağrı
Makat bölgesinde ağrı, farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Ancak bu bölgede ağrının kronik bir hale gelmesi ve şiddet derecesi bireyin doktora gitmesini gerektirmektedir.
Makatta Ağrı Nedenleri Nelerdir?
- Hemoroid ya da halk deyişiyle basur rahatsızlığı, makata vuran ağrının temel sebebi olarak değerlendirilmektedir. Bu rahatsızlıkta kalın bağırsak makattan dışarı çıkabilir ya da makat girişinde aşırı yağlı, baharatlı ya da acı tüketimi sonucunda yara oluşumu gözlemlenebilir. Bununla birlikte hemoroid rahatsızlığı, genetik bir durum olarak da ortaya çıkabilmektedir.
- Hemoroid ile büyük oranda benzerlik gösteren ancak esasında tamamen farklı olan bir makat rahatsızlığı da Anal Hematom’dur. Bireyin aşırı ıkınmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Ikınmaya bağlı olarak damarlarda çatlama ve yırtılma ortaya çıkabilir. Bu durum da dışkılama esnasında kanama ile sonuçlanabilir. Aynı zamanda kılcal damarlar bu durum ile zedelenebileceği için oturma esnasında ya da her tuvalete çıkma seansında acı hissi duyulabilir.
- Anal fissür olarak isimlendirilen makat bölgesinde çatlak oluşumu da ağrıya yol açabilir. Daha çok dışkılama sırasında işleri zorlaştıran bir rahatsızlıktır.
- Makat bölgesinde herhangi bir sebeple iltihaplanma ortaya çıkarak ağrı verebilmektedir. Bu durumun tedavisi acilen yapılmalıdır, aksi halde fistül isimli bir başka hastalığa yol açabilir ve birey için bu süreç son derece sancılı olabilir.
Hastalığın kronik hale gelmesi, yani 3 – 6 aylık bir süredir devam eden makat ağrıları oldukça tehlikeli bir durumun habercisi olabilmektedir. Bu nedenle kesinlikle ihmal edilmeden muayene olunması çok önemlidir. Kronik makat ağrısının belirtileri arasında;
- 20 dakika boyunca bir atak şeklinde seyreden ağrı,
- Makatta sürekli devam eden ağrı,
- Bağırsaklarda iltihaplanma sayılabilir.
Makat Ağrısında Tedavi
Bireyde rahatsızlık veren ve uzun süredir devam eden makat ağrısı söz konusuysa, doktora gitmek için geç kalınmaması tedavi bakımından son derece önemlidir. İlk olarak tanı konması için bir muayene süreci gerekmektedir. Doktor gerekli görür ise çeşitli tahliller isteyebilir, dışkı örneği görmek isteyebilir. Tanı konma aşaması ile birlikte gerekli tedavinin uygulanmasına başlanmalıdır.
Ağrıya neden olan ciddi bir durum (makat çatlağı gibi) varsa, birey dışkılama sırasında büyük bir sorun yaşar hale gelmişse özellikle beslenme düzenine çok dikkat edilmesi, büyük oranda tedaviyi kolaylaştıracaktır. Sulu ve sıvı besinlerin tüketimi, dışkılamanın kolaylaşması bakımından ihmal edilmemelidir.
Tedavi sürecinde doktor tarafından oturma banyosu verilir. Bunun yanı sıra ilaç tedavisi de yapılabilir. Sorun makat çatlağından kaynaklıysa, problem yeniden ortaya çıkabilme riski taşımaktadır, bu nedenle de beslenme düzeni oturtulmalı ve tedavi sürecinde tüm aşamalar tamamlanmalıdır.