Çatlatma İğnesinden Sonra Gebelik Testi

  • 15 Şubat 2018
  • 1.981 kez görüntülendi.
Çatlatma İğnesinden Sonra Gebelik Testi

Çatlatma iğnesinden sonra gebelik testinin ne zaman yapılacağı konusu birçok kadın için merak konusudur. Gebelik testi konusundan önce çatlatma iğnesi hakkında bilgi vermek faydalı olacaktır.

Çatlatma İğnesi Nedir?

  • Kadınlarda adet döngüsü,folikül dönemi, yumurtlama dönemi, korpus luteum dönemi olarak 3 farklı dönemde gerçekleşmektedir. Gebeliğin oluşması için yumurtalıklarda muhakkak bir folikülin olgunlaşması gerekir. Olgunlaşan folikülin çatlaması ve sağlıklı halde bulunan bir yumurta hücresinin serbestleşerek yumurta yoluna düşmesi gereklidir. Tıp dilinde bu işleme ovülasyon denir ve yumurtlamayı ifade eder. Yumurtlama gerçekleşmeden gebelik mümkün değildir.
  • Çatlatma iğnesi, yumurta hücresinin serbest kalmasını sağlayan HCG hormonunu içeren preparatlardır. Bu hormon sayesinde yumurta hücresinin bulunduğu folikül çatlatılır ve yumurta hücresinin serbest kalması sağlanmış olur.
  • Yumurta çatlatma iğnesi, sağlıklı folikül çatlaması ve dolaylı olarak yumurtlama gerçekleşemeyen kadınlarda ve tüp bebek, aşılama gibi üreme teknikleri kullanılarak kısırlık tedavisi gören kadınlarda uygulanmaktadır.
  • Yumurta çatlatma iğnesi, folikül yani yumurta büyüdükten sonra uygulanır ve tek doz olarak alınır. Çatlatma iğnesi tedavisine başlamadan önce yumurtayı büyütmek için gerekli ilaçların kullanılması gerekir. Yumurtanın büyümesi ve çatlaması için uygulanan bu ilaçlar, doğrudan kasın içine veya cilt altına uygulanmaktadır.
  • Yumurta yeterli büyüklüğe ulaştığında çatlatma iğnesi sayesinde çatlar. Yumurta çatlatma iğnesinden 36 saat sonra yumurtlamanın meydana gelmesi beklenir.

Yumurta Çatlatma İğnelerinin Yan Etkileri

  • Alerjik reaksiyonlar gözlenmesi mümkündür.
  • Ateş, enjeksiyon yerinde ağrı, döküntü ve kızarıklık gibi reaksiyonlar gözlenebilir.
  • Baş ağrısı, depresyon, ödem gibi durumlar söz konusu olabilir.
  • Yumurtalıklarda fazla sayıda folikül gelişimi ve yumurtalıkların orta derecede büyümesi gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu durumların bazı ağır vakalara yol açabileceği unutulmamalıdır. Ağır vakalarda ise kusma, yırtılma eğilimli yumurtalık kisti oluşumu, karın ağrısı, kanda bulunan sıvının dengesizliği gibi problemler yaşanabileceği unutulmamalıdır.

Yumurta Çatlatma İğnesinden Sonra Aşılama

Yumurta çatlatma iğnesi gebelik için yeterli değildir. Aşılama durumu söz konusu olacaktır. Erkekten alınan spermler bir takım kontrollerin ardından gerekli şartların oluşturulduğu anne rahminin içine bırakılır. Bu işlem genellikle çatlatma iğnesinden 36 saat sonra yapılmaktadır. Aşılama için cinsel birleşme söz konusu ise yine 36 saatlik süre beklenmelidir.

Yumurta Çatlatma İğnesinden Sonra Gebelik ve Gebelik Testi

  • Yumurta çatlatma iğnesi, yumurtlamayı teşvik etmek için yapılmaktadır ve yumurtlama, regl döneminin ortasına denk düşen günlerde meydana gelir. Fakat yumurtlamanın sağlıklı gerçekleşmesi gebeliğin kesin olarak oluşacağı anlamını taşımamaktadır. Gebeliğin oluşmadığı durumlarda gebeliğe hazırlanmış olan rahimde bazı dökülmeler ve tahrip olabilir. Gebeliğin gerçekleşmediği durumlarda çatlatma iğnesinden 2 hafta kadar sonra regl kanaması görülmektedir. Adet gecikmesi bu dönemde de yaşanabilir ve gebelik ile karıştırmamak gerekir.
  • Yumurta çatlatma iğnesinin ardından test yapmak için en uygun zamanın normal regl dönemi ve bu dönemi takip eden bir haftalık süreç önerilmektedir. En güvenilir test sonucu bu dönemde yapılan testin sonucudur.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ