Turuncu Akıntı
Kadınlarda akıntı durumu çok normaldir fakat turuncu akıntı her gün karşılaşılan bir durum olmadığı için akıllarda soru işareti bırakır. Akıntı rengi her zaman için aynı değildir, yeşilimsi, kahverengi, sarı veya turuncu renklerde akıntı ile karşılaşmak mümkündür. Bu yüzden doğru değerlendirme yapabilmek adına akıntı hakkındaki genel bilgilerden bahsetmek yerinde olacaktır.
Akıntı Nedir?
Akıntı; vajinadan gelen, şeffafımsı ve yapışkan olan, sümüğü andıran, kokulu veya kokusuz olabilen bir sıvıdır. Kadın hormonlarının etkisi ile, rahim ağzında bulunan servikal bezler ve vajen bölgesinde bulunan bezler, akıntı dediğimiz sıvıyı salgılamaktadır. Bu sıvının bazı faydaları bulunmaktadır. Örneğin; yürüdüğünüz zaman genital bölgenin dudak kısımlarının birbirine sürtünmesini engelleyerek tahrişi önler, cinsel ilişki esnasında kayganlık sağlayarak acı ve tahrişi önler ve bunların dışında vajinadaki mikropların dışarı atılmasını sağlamaktadır.
Vajinal akıntılar, fizyolojik (doğal) ve patolojik (anormal, doğal olmayan) olarak ikiye ayrılmaktadır.
Fizyolojik Vajinal Akıntı
- Bazı kız bebeklerde yaşamlarının ilk haftasında vajinal kanama söz konusu olabilir. Bu kanamanın sebebi anneden gelen östrojenlerin atılmasıdır ve fizyolojik akıntı olarak değerlendirilmektedir. 3 ay gibi bir sürüde tamamen kaybolması beklenir.
- Kız çocuklarında, okul öncesi dönemlerde fizyolojik akıntı görülebilir. Bu akıntı hormonal bir akıntıdır ve paniğe gerek yoktur.
- Adet dönemi yaklaşan kadınlarda kokulu ve koyu renkte akıntı olabilir ki, bu da yine fizyolojik akıntıdır.
- Cinsellik söz konusu olduğunda oluşan akıntı da yine fizyolojik bir akıntıdır.
- Fizyolojik akıntılar genellikle şeffafımsı, berrak bir yapıya sahiptir. Yumurta akını andırıyor denilebilir.
- Fizyolojik akıntılar genellikle kokusuzdur. Nadiren ekşimsi bir koku söz konusu olmaktadır.
- Fizyolojik vajinal akıntılarda kaşına, ağrı, sızı, yanma gibi durumlar söz konusu değildir.
- Fizyolojik akıntılar genellikle üreme çağında görülmektedir. Östrojen hormonuna bağlı değişiklikler, cinsel uyarılma, gebelik ve spiral varsa spirale bağlı sebeplerle oluşmaktadır.
- Fizyolojik akıntılar 1-2 yıl süreyle devam edebilir.
Patolojik Vajinal Akıntılar
- Patolojik sebeplerle oluşan vajinal akıntılar genellikle kötü kokuludur.
- Patolojik akıntıların süresi uzun olmaktadır.
- İdrar yaparken yanma veya sızlama hissi olabilir.
- Kaşıntı, tahriş, cinsel ilişki esnasında acı duymak, kasık bölgesinde ağrı, dış genital bölgede ödem/ şişlik ve bazen de vajinal kanama durumu patolojik akıntıların belirtileridir.
- Koyu sarı, yeşil, kahverengi, köpüklü, iç çamaşırında izler bırakan akıntılar için mutlaka doktora başvurmak gerekir.
- Bakteriyel enfeksiyonlar, mantar enfeksiyonları, vajinal bölgede yabancı cisim, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, idrar yolları, virüsler, rahim ağzı yaraları, rahim kanseri, yumurtalık kanallarının kanseri, pamukçuk, vajinal ülser… vb. birçok hastalık patolojik vajinal akıntıya sebep olabilmektedir. Bu nedenle doktora başvurmakta fayda vardır.
Turuncu Akıntının Nedenleri Nelerdir?
Vajinal akıntı renginin turuncu olması üst veya alt solunum yollarında enfeksiyon kaynaklı bir problemin belirtisi olabilir. Solunum yollarındaki enfeksiyon ise genellikle soğuk algınlığından kaynaklanmaktadır. Yine de önce jinekoloğa görünmekte fayda vardır.
Turuncu Akıntı ve Diğer Vajinal Akıntıların Tedavisi ve Bazı Önlemler
- Akıntı tedavisi teşhise göre belirlenmelidir.
- Hastalık kaynaklı durumlarda önce hastalık tedavi edilmelidir. Böylece sorunun kökenine inilmiş olur.
- Vajinal bölgedeki yabancı cisim cerrahi müdahale gerektirebilir. Doktora başvurmayı ihmal etmeyiniz.
- İç çamaşırı her zaman temiz tutulmalı ve genital bölge temizliğine dikkat edilmelidir. Günlük ped kullanmayı alışkanlık haline getirirseniz daha rahat edersiniz.
- İltihap kaynaklı akıntılar için doktorunuzun önerdiği tedaviyle birlikte iltihap söktürücü kürler uygulayabilirsiniz. Tabii ki önce doktora danışmak gereklidir.