MO Değerinin Yüksek Çıkması
MO değeri ya da monosit değeri, bağışıklık sisteminde yer alan ve vücudun korunmasını sağlayan hücre yapılarından bir tanesidir. Çevreden vücuda çeşitli yollarda geçen mikropların ve zararlı mikroorganizmaların vücuttan atılması görevini üstlenen monositler, kemik iliği içerisinde belli bir düzende üretilmektedir. Kanda var olan MO değerleri, sağlık açısından son derece önemlidir.
Kanda Monosit Yükselmesi Nedenleri Nelerdir?
- Çeşitli yollarla vücuda giren ve yerleşen zararlı mikroorganizmaların artması sonucunda MO değeri yükselir. MO değerindeki bu yükselme, bağışıklık sisteminde bir tür savunma gerçekleştirir. Yani MO değerinin yüksek çıkması vücutta enfeksiyon, mantar ya da virüslerin varlığının bir göstergesidir.
- Vücutta bulunan hücrelerin zamanından önce işlevini yitirmesi, ölmesi gibi sebeplerle Mono değerinde yükselme meydana gelebilir. Darbeler, travmatik olaylar ve yaralanmalar sonucunda doku ölümlerinin gerçekleşmesi kaçınılmazdır. Ölü dokular, monosit hücreleri tarafından temizlenir. Bu da, daha fazla MO değeri artışı anlamına gelir.
- Bağışıklık sisteminin anormal bir biçimde çalışması, lenf bezlerinde meydana gelen şişkinlikler, deride ve göz çevresinde meydana gelen rahatsızlıklar da MO değerinin yükselmesine neden olabilmektedir. Aynı zamanda kalıtsal rahatsızlıklar da monosit yükselmesine yol açabilmektedir.
- Strese çok fazla maruz kalan kişilerin monosit değerlerinde artış söz konusu olabilmektedir.
Düşük MO Değerinin Sebep Olduğu Durumlar
Vücutta MO değerlerinin olması gerekenden daha düşük olması, farklı sonuçlara neden olabilmektedir.
1-)Aplastik Anemi
Bu rahatsızlık, kan değerlerinin aşırı derecede düşük olması anlamına gelmektedir. Bu rahatsızlığa neden olan durumlar şunlardır:
- Kanser tedavisi,
- Hepatit, B19 gibi bulaşıcı hastalıklar,
- Bazı antibiyotik ilaçların kullanımı,
- Gebelik,
- Arsenik ya da tarım ilaçları gibi ürünlere maruz kalmak.
2-)AIDS
Vücutta AIDS hastalığına yol açan HIV virüsü, bağışıklık siteminin çökmesine yol açar. Bu da MO değerlerinin düşmesine yol açar. HIV virüsünün bulaşma nedenleri şunlardır:
- HIV Virüsü taşıyan bir kişi ile girilen cinsel ilişki,
- Hasta annenin bebeği emzirmesi,
- Kan nakli,
- Hasta annenin gebe kalması.
Bazı Tedavi Yöntemleri
Ciddi rahatsızlıklar nedeniyle alınan tedaviler, MO değerlerinin düşmesine yol açabilir. Bu ilaçlar arasında;
- Kemoterapi ilaçları,
- Hepatit ilaçları,
- Astım,
- Alerjilerde kullanılan ilaçlar ve tedaviler sayılabilir.
Buna ek olarak otoimmün hastalıklar kapsamındaki hastalıklar da MO değerlerinde düşüşe yol açabilmektedir. Bunlar arasında eklemlerde iltihaplanmalar ve lupus eritematozu sayılabilir. Ayrıca kalıtsal hastalıklar (Fanconi anemisi, Shwachman-Diamond sendromu, Diamond-Blackfan anemisi ve Konjenital diskeratoz) da MO değerlerini düşürebilmektedir.
Tüberküloz ve sıtma türü rahatsızlıklarda da MO değerlerinin düşüklüğü meydana gelebilir. Bu rahatsızlıkların tedavisi ve MO değerlerinin yükseltilmesi için uygulanacak tedavilerin kısa zamanda tespit edilmesi ve uygulanmaya başlanması gerekmektedir. Kesin ve doğru bilgi almak için kesinlikle sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.