Tüm Vücutta Karıncalanma

  • 01 Mart 2018
  • 4.848 kez görüntülendi.
Tüm Vücutta Karıncalanma

Genel olarak bölgesel olarak ortaya çıkan uyuşma ya da karıncalanma durumu, bazen tüm vücutta da hissedilebilmektedir. Bu durumun temel nedeni sinir sistemi ve bu sistemde oluşan aksaklıklardır. Sebebin tam olarak tespit edilebilmesi için tıbbi tetkiklerin yapılması gerekmektedir.

Vücutta Karıncalanma Nedenleri Nelerdir?

  • Sinir sistemi ile ilgili bir hasar oluşumunun emel belirtisi uyuşma ve karıncalanmadır. Özellikle travmatik nedenlere dayalı olarak sinirlerde hasar oluşması oldukça kolaydır.
  • Tiroid bezlerinde meydana gelen bozukluklar vücutta yanma, ardından üşüme gibi sorunlara yol açabildiği gibi vücudun tamamında uyuşma ve karıncalanma durumuna da yol açabilmektedir. Aynı durum diyabet hastalığında da meydana gelebilmektedir.
  • Vücutta eksikliği duyulan vitaminler için takviye yapılmaması ya da besinlerden bu vitaminlerin alınamaması (sağlıksız ve dengesiz beslenme gibi nedenlerle) vücutta belli zamanlarda karıncalanma ve uyuşma sorununa yol açabilmektedir.
  • Dolaşım sisteminde ortaya çıkan bozukluklar, kan dolaşımını da olumsuz yönde etkilemekte ve uyuşmalara, karıncalanmalara neden olabilmektedir. Dolaşım sisteminden dolayı ortaya çıkan karıncalanma sorunu ciddiye alınmalıdır. Aksi halde ilerleyen zamanlarda sağlık sorunlarına yol açabilir.
  • Alkol tüketimi çok fazla olduğunda, vücudun bir tepkisi olarak ve vücut sistemlerinin düzenli bir şekilde çalışamaması nedeniyle vücutta karıncalanma sorunu ortaya çıkabilir.
  • Multiple Skleroz (MS) adı verilen rahatsızlık, karıncalanmaya neden olan temel etkenlerden bir tanesidir. Tek belirtisi vücudun tamamında karıncalanma olmasa da, diğer belirtilerle birlikte ele alındığında bu hastalığın teşhisi konulabilir. Bu hastalığın diğer belirtileri arasında;
  • Halsizlik ve yorgunluk hissi,
  • Kollarda, yüz bölgesinde ve bacaklarda uyuşma, karıncalanma ya da yanma hissinin ortaya çıkması,
  • Denge sağlayamama veya baş dönmesi sorunu,
  • Yutkunmada güçlük,
  • Konuşmada güçlük de bulunmaktadır.

Diğer Nedenler

Yukarıda bahsi geçen nedenlere ek olarak, basınca maruz kalındığında da uyuşma ya da karıncalanma sorunu ortaya çıkabilir. Basıncın süresine göre karıncalanmanın süresi uzar ya da kısalır. Daha çok bölgesel olarak ortaya çıkan bu karıncalanma issi, ortaya çıktığı uzvun hareket ettirilmesi ile geçmektedir.

Bir başka önemli vücutta karıncalanma nedeni ise bel fıtığıdır. Omurganın kuyruk sokumuna doğru olan kısmında ortaya çıkan bel fıtığı, tüm vücutta olumsuz durumların ortaya çıkmasına yol açabilir. Karıncalanma da bu olumsuzlardan bir tanesidir. Bel fıtığı bacaklarda sinir sıkışmasına da yol açabilen bir sorundur. Tedavi gerektiren bu sorun, aynı zamanda bireysel dikkat de gerektirmektedir.

Bazı metabolizma hastalıkları da vücudun karıncalanmasına yol açabilmektedir. Aynı şekilde kireçlenme de zamanla karıncalanma hissinin yayılmasına ve sık tekrarlanmasına yol açabilmektedir. Bu sorun, çeşitli fizik tedavi yöntemleri kullanılarak tedavi edilebilmektedir. İki günden daha fazla devam eden karıncalanma ciddi bir sorunun belirtisi olabileceğinden, mutlaka muayene olunması ve tedaviye başlanması gerekmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ