Baş Dönmesi ve Mide Bulantısı

  • 08 Mart 2018
  • 5.191 kez görüntülendi.
Baş Dönmesi ve Mide Bulantısı

Baş dönmesi kişinin denge algısının bozulmasıdır. Kişi etrafının döndüğünü ve zeminin altından kaydığını hissetmektedir. Baş dönmesiyle birlikte mide bulantısı, kulak çınlaması veya kusma gibi rahatsızlıklar da görülebilmektedir. Genelde sebep beyin ve kulakta bulunmaz. Çünkü denge mekanizması iç kulak fonksiyonlarının yerine getirilememesinden kaynaklı bir durumdur. Sabah uyanınca veya ani bir baş hareketiyle baş dönmesi başlayabilir. Baş dönmesinin tıptaki adı ise vertigo’dur.

Baş Dönmesi ve Mide Bulantısı

Baş dönmesi çeşitli etkilerinden dolayı kişide mide bulantısı ve kusmaya yol açabilmektedir. Gün içinde  kan şekerinin düşmesi ve tansiyon düşmesi, baş dönmesi ile birlikte mide bulantısının en çok rastlanan sebepleridir. Güne kahvaltı yapmadan başlamak, uzun süre aç kalmak ve bu süre zarfında aşırı çay/kahve tüketimi gün içi direnci etkilediği için baş dönmesi ve mide bulantısının birlikte görülmesine sebeptir. Böyle bir durumda önemli olan baş dönmesi ve mide bulantısının ne sıklıkta yaşandığı ve yaşam kalitesini ne derece olumsuz etkilediğidir.

Baş Dönmesinin Nedenleri Nelerdir?

İç kulakta bulunan içi sıvı dolu olan bir kapsül denge ve işitmeden sorumludur. Bu sıvıdaki enfeksiyonlar, kapsülün bulunduğu bölgede sıvı birikmesi ve extra basınç olması sonucu baş dönmesi kaçınılmaz olur. Hatta beraberinde mide bulantısı da yaşanır. Başlıca sebepleri ise şöyledir:

  • Vestibüler Nörinit (Labirentit- Denge siniri iltihabı): Enfeksiyonel bir durumdur. Kişi önce üst solunum yolu enfeksiyonu yaşar daha sonra iç kulakta denge bölümündeki hücrelerde yaşanan enfeksiyon şişmeye sebep olur. Oluşan denge kaybı sonucu ani baş dönmesi ve bulantı yaşanır. Kişinin işitme kaybı olmaz. Bir yıl kadar sürebilecek bir durumdur. Normal hayat düzenine dönmesi biraz vakit alacaktır.
  • Perilenf Fistülü: Özellikle uçak yolculuğunda ve suya dalışlarda oluşan basınç değişikliği sonucu orta kulak ve iç kulak arasındaki zarın yırtılması ile iç kulak sıvısı orta kulağa doğru akar. Baş dönmesi ve sersemlik etkisi görülür. Genellikle yırtık kendiliğinden iyileşirken bazı durumlarda operasyon gerebilir.
  • Migren: Şiddetli baş ağrısı sebebiyle kusma ve baş dönmesi görülür. Migren nörolojik bir sendromdur. Migren ağrısı yada migren atağı kişinin uyku düzenini bozup kan basıncını düşürür. Sese ve ışığa duyarlılık baş dönmesine yol açarken bazı gıdalar mide bulantısına sebep olur.
  • Panik Atak: Baş dönmesi ve mide bulantısı sadece fiziksel değil psikolojik etkiler sonucu olarak görülebilmektedir. Panik atak yaşayan kişide aşırı terleme, stres yoğunluğu, kalp atışında hızlanma gibi rahatsızlıklar yaşanır. Bunların sonucu olarak kişide ani bulantı ve baş dönmesi yaşanabilir. Böyle bir durumda nefes egzersizleri ve rahatlama teknikleri ile kişi normal haline döndürülmeye çalışılır.
  • Yaşlanmaya bağlı sebepler: Yaşlılıkta vücutta meydana gelen birçok değişiklik gibi denge algısında da değişiklikler meydana gelir. Beyne gönderilen sinyallerin algılanmasında zayıflık olur. Herhangi bir harekette başta dönme ve sersemlik gibi etkiler görülebilir.
  • 6.Ciddi Sebepler: Beyin tümörü, beyin ameliyatı, felç veya beyin kanaması öncesi belirti olarak baş dönmesi yaşanabilir. Meniere hastalığı, iç kulak üzerinde oluşan tümörler baş dönmesinin nadir olan ciddi sebeplerindendir.

Baş Dönmesine ve Mide Bulantısına Neler İyi Gelir?

Baş dönmesini yaşamamak için ani hareket etmemeye dikkat etmeli, dönme süresince sabit oturmaya çalışılmalıdır. Her rahatsızlığın kendine göre bir tedavi yöntemi olurken uygun beslenme ile bu şikayetlerimizi azaltabiliriz. Örneğin kereviz suyu yarım bardak tüketildiği zaman etkili olmaktadır. Amla suyu baş dönmesi ve mide bulantısı üzerinde çok etkilidir. Amla tozunun ıslatılması ve kişniş tohumunun eklenilmesinin ardından bir gün beklenir. Vertigo etkilerinin hafiflemesine yardımcı olur. Zencefilin gücü bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. İçeceklerin içine biraz zencefil konularak tüketilebilir.

Zencefilli şekerler, gıdalar tüketilebilir. Günde iki üç bardak zencefil çayı baş dönmesinde oldukça etkilidir. Su tüketimi ise ayrıca önemlidir. Baş dönmesi ve mide bulantısı durumunda buz gibi soğuk su içilmesi, günlük su tüketimine dikkat edilmesi etkili olan bir diğer yöntemdir.

Yukarıda belirtilen doğal yöntemleri uygulamak yerine, direkt olarak sağlık kuruluşuna başvurmakta yarar vardır. Çünkü hissedilen baş dönmesi ve bulantının altında yatan neden çok ciddi bir sağlık sorunu olabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ