Boyun Fıtığı Mide Bulantısı Yapar mı?
Boyun ve ense bölgesinde bulunan omurların zarar görmesi veya bir nedenle tahriş olması sonucunda ortaya çıkan sağlık sorunu, boyun fıtığı olarak isimlendirilmektedir. Boyun fıtığı eğer başlangıç aşamasında ise bireyler tarafından ihmal edilebilir, bu da fıtığın çok daha ciddi bir boyuta ulaşmasına neden olabilir. Boyun fıtığının teşhisi için uzman bir doktor tarafından muayene yapılmalı, hastane dahilinde çeşitli testler yapılmalı ve boyun fıtığının derecesi mutlaka anlaşılmalıdır.
Günümüzde birçok kişinin ortak sorunu haline gelen boyun fıtığı yaşın ilerlemesiyle birlikte tanısı konan bir durumdur. Ancak son yıllarda yaşı henüz genç olan kişilerde de boyun fıtığı başlangıcı teşhisi konabilmektedir. Boyun fıtığı, omuz bölgesindeki omurlarının hasar görmesi veya tahriş olması nedeniyle ortaya çıkar, ağrı boyun bölgesinde kaçınılmaz hale gelir. Bu bölgedeki 7 tane omur ve bu omurların arasında bulunan diskler zarar gördüğü için bu durum boyun fıtığı halini alır.
Boyun Fıtığının Temel Belirtileri Nelerdir?
Boyun fıtığı, ilk olarak ve genellikle boyun düzleşmesi şikayetiyle ortaya çıkar. Durumun ilerlemesi halinde, boyun fıtığı kalıcı bir hasar haline gelebilir. Özellikle sürekli olarak masa başında çalışan kişilerde, aynı pozisyonda uzun bir süre boyunca kalmak durumunda olan kişilerde boyun fıtığı ve boyun düzleşmesi çok sık bir şekilde görülmektedir. Boyun fıtığının başlangıç aşamasında çeşitli belirtiler söz konusudur. Bu belirtilere aşağıda yer verilmektedir:
- Kişinin boyun bölgesinde batma, kasılma veya ağrı gibi durumların oluşması.
- Ellerde ve kollarda uyuşma oluşması buna ek olarak hareket kabiliyetinin kısıtlanması ve hassasiyet oluşması.
- Baş bölgesinde ağrıların ve göz ağrılarının ortaya çıkması ve bunların genellikle boyunda oluşan ağrıdan hemen sonra hissedilmesi.
- Baş bölgesinde, dönme ve mide bulantısı temel boyun fıtığı belirtileridir.
Boyun fıtığı riski altında olan kişiler; uzun süre aynı pozisyonda oturanlar, 40 yaş ve üzeri bireyler, spor yapmayan, hareketsiz bir yaşamı seçen kişiler ve uzun süre öne doğru eğilme gerektiren pozisyonlarda çalışan kişilerdir.
Boyun Fıtığı ve Mide Bulantısı Tedavisi
Yukarıda bahsi geçen belirtilere sahip olan kişilerin en kısa zamanda bir doktora gitmesi ve doktor tarafından önerilen testleri yaptırması gerekir. Yapılacak fiziksel testler sonucunda boyun bölgesindeki ağrının ve mide bulantısının sebepleri net olarak açıklanabilecektir. Boyun bölgesinde oluşan hasarın tespit edilmesi için MR çekilebilir ama aynı zamanda doktor tarafından da muayene çok önemlidir.
Boyun fıtığı teşhisi konan hastalarda genel olarak fizik tedavi uygulamaları oldukça işe yaramaktadır. Fizik tedavi uygulamaları işe yaramazsa ve fıtık da çok ilerlemiş durumda ise ameliyat yapılabilir. Ancak hastanın ameliyatlık olup olmadığı konusu tamamen doktorun inisiyatifindedir ve kesinlikle doktora gitmek ihmal edilmemelidir.