Plastik Çatalın Ucunu Yuttum, Zehirlenir miyim?

  • 22 Aralık 2016
  • 22.235 kez görüntülendi.
Plastik Çatalın Ucunu Yuttum, Zehirlenir miyim?

Yabancı cisim yutma eylemi daha çok emeklemeye yeni başlamış çocuklarda görülse de, yetişkinlerde de meydana gelebilmektedir. Yetişkinlerde genellikle dikkatsizlik akabinde görülen yabancı cisim yutma eylemi neticesinde zehirlenmenin olup olmayacağı merak konusudur. Zehirlenmenin oluşup oluşmayacağı yutulan madde ile ilgilidir.

YetiÅŸkinlerde Plastik Madde Yutmak

Yetişkinlerde plastik çatal, tabak, kaşık gibi materyallerle yemek yenirken kimi zaman yanlışlıkla plastiğin ucu kırılarak yutulabilir. Yutulan cisim genellikle sonradan farkedilir. Plastik maddenin küçük bir bölümünün yutulması, zehirlenmeye yol açmamaktadır. Eğer cisim soluk borusuna kaçmadıysa ve nefes alış verişini olumsuz etkilemediyse, korkulacak bir şey yoktur. Sindirim sistemi sayesinde parça vücuttan dışkıyla atılacaktır.Ancak buna benzer bir durum çocuklarda söz konusuysa, ihmal edilmemesi ve derhal uzmana başvurulması önerilir

Eğer kişide morarma, nefes alış verişinde bozukluk gibi şikayetler söz konusuysa ihmal edilmemesinde yarar vardır.

Çocuklarda Yabancı Cisim Yutma

Çocuklar doğduklarından itibaren çevreyi algılamaya çalışırlar. 2 yaşına kadar bir çok cismi, nesneyi ağzına götürerek tanımaya çalışırlar. Daha çok kuruyemiş, pil, madeni para, oyuncak parçası, toplu iğne, silgi gibi pek çok maddeleri ağzına götürdükleri gözlenir. Ağza götürülen bu cisimler ağza kaçarak, nefes borusuna kadar ulaşabilir. Böyle bir durumda çocuğun sağlığı tehlikeye atılmadan kesinlikle bir an önce, en yakın sağlık kuruluşuna gidilmeli ve tıbbi destek alınmalıdır.

Yabancı Cisim Yutulmasının Belirtileri Nelerdir?

Çocukta soluk borusuna kaçan yabancı cisim daha çok kendini nefes alıp vermede zorlanma ile gösterse de pek çok belirtisi mevcuttur.

  • Åžiddetli ve ani öksürük durumu
  • Soluk alıp vermede sıkıntı yaÅŸaması
  • Morarma
  • ÇocuÄŸun aÄŸzından tükürük akması

Yutulan cisim bebekte belirli bir süre sonra mideyi ve yemek borusunu etkileyerek karın ağrısına sebebiyet verebilir. Aynı zamanda ateş gibi daha başka semptomlar da gözlenebilir.

Bebeğin yabancı cisim yuttuğu farkedilir farkedilmez, uzman doktora gidilmelidir. Uzmanlar tarafından yapılacak tetkikler neticesinde yabancı cisim çıkartılarak tedavi sağlanmış olur.

Alınabilecek Önlemler

  • evin içerisindeki tehlikeli görülen yabancı maddeleri, bebeÄŸin ulaÅŸabileceÄŸi yerlere koymamak,
  • bebeÄŸin kıyafetine toplu iÄŸne gibi maddelerin iliÅŸtirilmemesi

Yukarıdaki yöntemler bir nebze de olsa, bebeğin yabancı cisim yutmasını önleyicidir. Bu yüzden anne ve babaların, bu konuda temkinlik ve dikkatli olmalarında fayda vardır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ