Kol ve Baş Ağrısı

  • 06 Ocak 2017
  • 9.478 kez görüntülendi.
Kol ve Baş Ağrısı

Kollar gündelik hayatta sürekli kullandığımız organlarımızdır. Sürekli kullanıldıklarından travma etkenlerine oldukça müsaittirler. Kola alınabilecek darbe veya hasar akabinde ağrı, şişlik, morluk gibi sorunlar baş gösterebilir. Kol ağrısının da baş ağrısının da ayrı ayrı bir çok nedeni bulunabilir. Şikayetlerin altında yatan nedenleri ayrı ayrı ele alacağız.

Kol Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Travma Etkenleri

Kol ağrılarının en sık karşılaşılan nedeni kola alınan sert darbelerdir. Ağırlık kaldırırken veya çok ağır fiziksel aktiviteler sırasında kolun zorlanması gibi durumlarda sık görülür. Alınan darbenin ne denli olduğuna bağlı olarak kolda ağrı çok şiddetli hissedilebilir.

Sinir Zedelenmesi/Sıkışması

Uyarıların alınıp vücutta iletiminden görevli yapılar sinirlerdir. Vücudun pek çok bölgesinde sinirler yer almaktadır. Sinirlere fazla miktarda yük binmesi veya sinirlere şiddetli darbe alınması durumunda sinir zedelenmesi veya sıkışması gözlenebilir. Koldaki sinirlerde de yaşanabilen sinir sıkışmasına bağlı olarak kolda ağrı, uyuşma, karıncalanma şikayetleri baş gösterebilir.

Kırık

Kemiğin bütünlük yapısının bozulması kırık olarak tanımlanır. Daha çok dış faktörler olan darbe ve hasarlara bağlı meydana gelir. Kemikteki kırık ancak uzman doktor tarafından teşhis edilebilir. Kimi zaman kollarda da gözlenebilen kırık kendini ağrı ile belli etmektedir. Ancak ağrı tek başına kırık olduğunu göstermez. Hissedilen ağrı dışında başka semptomlar da söz konusudur;

  • Şişlik. Darbenin alındığı bölgedeki şişlik, kırık bulgusu olabilir.
  • Şiddetli ağrı ve acı hissi,
  • Şekil bozukluğu(kol kemiğinin dışa veya iç tarafa doğru dönük olması gibi)

Boyun Fıtığı

Omurlar arasında yer alan diskin sertleşmesi fıtık şeklinde tanımlanmaktadır. Bel dışında boyun bölgesinde de oluşabilen fıtık, kollarda ağrı şikayetine yol açabilir.

Baş Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Çok yaygın görülen baş ağrısı şikayetiyle hemen hemen her gün kendimizden veya çevremizden dolayı karşılaşıyoruzdur. Baş ağrısı direkt kendi başına rahatsızlık olabileceği gibi çeşitli hastalıkların bulgusu olarak da gözlenebilir. Bu şekilde değerlendirilen baş ağrıları 2 farklı tipte ele alınmaktadır. Hastalıklardan kaynaklanan baş ağrısı ikincil baş ağrısı şeklinde gruplandırılırken, kaynaklanmayanlar ise birincil baş ağrısı tipi olarak gruplandırılır.

Birincil  baş ağrısı nedenleri aşağıda belirtilmiştir;

  • Migren,
  • Psikolojik etkenler(stres, endişe vs.)

İkincil baş ağrısı nedenleri ise şunlardır;

  • Sinüzit,
  • Grip, soğuk algınlığı,
  • Sinir rahatsızlıkları,
  • Beyinde oluşabilecek rahatsızlıklar

Birden bire baş ağrısı gözleniyor ve bu durum sık sık tekrar ediyorsa, altında ciddi rahatsızlıklar yatıyor olabileceğinden doğru teşhis için uzman doktora başvurulması önerilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ