Çocuklarda İnatçı Ateş
Vücut ısısının normal eşik değerinden fazla olması ateş olarak tabir edilir. Ateş şikayetine yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da rastlanabilmektedir. Çocuklarda gözlenen ateş çoğu zaman ebeveynlerin endişe ve panik duymasına neden olur. Bu tarz durumlarda hemen endişeye kapılmadan, bir an evvel sağlık kuruluşuna gidilmesinde yarar vardır.
Çocuklarda Yüksek Ateş
Yüksek ateş direkt olarak bir rahatsızlık değil fakat bir çok hastalığın bulgusudur. 38-39 derece ateşli olarak kabul edilirken, 40 derece ve daha yüksek değer ise yüksek ateş olarak kabul edilmektedir. Ölçülen ateş 40 derecenin üzerinde seyrediyorsa, ebeveynlerin kesinlikle dikkatli davranması gerekir. Aynı zamanda bebeklerde de gözlenen bu durum özelikle 3 ayını doldurmamış bebeklerde söz konusuysa, hiç vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
Şikayet çoğunlukla vücuda zararlı bakteri ve virüslerin(zararlı mikroorganizmalar) nüfuz etmesi sonucunda baş gösterir. Yani enfeksiyonel rahatsızlıkların akabinde fazlaca görülmektedir.
Çocuklarda Ateş Neden Olur?
Viral Enfeksiyonlar
Çocuklarda gözlenen ateşin en sık rastlanan nedeni viral enfeksiyonlardır. Grip, soğuk algınlığı ve nezle rahatsızlıklarından kaynaklı çocuklarda ateş sorunu görülebilir. Viral enfeksiyonlar bulaşıcıdır. Hava yoluyla öksürük, hapşırık akabinde kişiden kişiye bulaşabildiğinden ebeveynlerin bu konuda dikkatli olmasında yarar vardır. Tedavisinde genellikle antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyulmamaktadır. Ateş her ne kadar viral enfeksiyon ihtimalini doğursa da, tek başına direkt olarak rahatsızlığa işaret etmez. Beraberindeki bulguların uzman tarafından detaylı incelenmesi gerekmektedir.
Bakteriyel Enfeksiyonlar
Vücuda bakterilerin girmesi ve enfeksiyona neden olması durumunda bakteriyel enfeksiyon baş gösterir. Gözlenen ateş zatürre, idrar yolu enfeksiyonu ve orta kulak iltihabı gibi bakteriyel enfeksiyonların göstergesi olabilir.
Çocuklarda Ateşi Düşürmek İçin Ne Yapılmalı?
Hafif ateş durumlarında çocuğun ateşini düşürmek için evde bir takım yöntemler uygulanabilir. Fakat yüksek ateş söz konusuysa, direkt doktora gidilmesi tavsiye edilir.
Ortam Sıcaklığı İyi Ayarlanmalı
Çocuğun bulunduğu ortamın ısısının iyi ayarlanması yani çok sıcak olmaması ateşin geçmesinde etkilidir. Aynı zamanda bu süreçte yapılan en büyük hatalardan biri, çocuğun üstünün fazla fazla ve kalın halde örtülmesidir. Halbuki bunun tam tersi çocuğun üstünün fazla örtülmemesi ve çok kalın giydirilmemesi önerilir.
Ilık Duş
Ebeveynler tarafından yapılan hatalardan bir diğeri ise çocuğa soğuk su ile banyo yaptırılmasıdır.Bu bilinenin aksine zararlı ve yanlıştır. Soğuk su yerine ılık suyla duş aldırmak faydalı olabilir.
Bol Sıvı Tüketimine Dikkat Edilmeli
Ateşle birlikte çocukta gözlenen diğer bulgular(kusma gibi), vücutta sıvı kaybı oluşmasına yol açabilir. Bu sıvı kaybını gidermek açısından çocuğun bol miktarda sıvı tüketmesine özen gösterilmelidir.
Ateşle birlikte çocukta kusma, beslenme bozukluğu gibi anormalliklerin olup olmadığı anne ve babalar tarafından mutlaka izlenmelidir. Ve bu tarz durumlar söz konusuysa ve bir türlü geçmek bilmeyen ateş varsa, bir an evvel sağlık kuruluşuna gidilmelidir.