Aşırı Gece Terlemesi ve Ağrılar
Geceleri aşırı miktarda terlemek uykudan uyanmaya sebep olarak uyku kalitesini düşürebilir. Birçok insanda görülen gece terlemeleri uykusuz gecelere neden olarak çekilmez bir hal alabilir. Gece terlemelerinin birçok farklı nedeni olabilir. Basit sebeplerden kaynaklanabileceği gibi önemli hastalıklarında habercisi olabilir. Herkes herhangi bir zamanda terleyebilir. Önemli olan terlemenin miktarıdır. Eğer geceleri yatağı ıslatacak kadar terliyor ve terlemeyle uykudan uyanıyorsanız, ciddi bir problem olabilir. Bu yüzden bir doktora başvurulmalıdır. Peki terlemeyle birlikte ağrılar görülüyorsa, bu hangi hastalıkların habercisi olabilir?
Gece Terlemesinin Nedenleri Nelerdir?
1-)Enfeksiyonel Hastalıklar
Gece ateşlenme ve buna bağlı terlemenin birçok sebebi olabilir. Bu sebepler arasında yaygın olarak görülen enfeksiyonlu hastalıklardır. Vücudumuzda enfeksiyon oluştuğunda vücut tepki olarak sıcaklığı yükseltir. Yüksek sıcaklık enfeksiyonun yayılmasını önler. Özellikle ateşlenme geceleri ortaya çıktığında terleyerek uyanma görülebilir. Yine grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda kullanılan ilaçların sıcak basması ve terleme gibi etkileri olabilir.
2-)Tüberküloz
Tüberküloz hastalığı son derece tehlikeli bir hastalıktır ve zamanında tedaviye başlanmazsa, ciddi sorunlara yol açabilir. Tüberküloz hastalığında gece terlemeleri görülür. Terlemeyle birlikte öksürük, balgam, iştahsızlık, halsizlik gibi belirtileri vardır. Tüberküloz kesin tanısının koyulabilmesi için röntgen çekilir.
3-)Menopoz
Kadınlarda menopoz döneminde sıcak basmaları görülür. Menopozla birlikte adet görme kesilir ve kandaki östrojen hormonu miktarı azalır. Hormon dengesinin bozulmasından dolayı ateş basması ve terleme ile birlikte çarpıntı, uykusuzluk gibi şikayetler ortaya çıkar. Lenfoma, hipertiroidi ve şeker hastalığı gibi rahatsızlıklarda da geceleri terleme ortaya çıkar.
4-)Reflü
Aşırı gece terlemeleri ve ağrılar ile seyreden bir başka hastalık da reflüdür. Reflü midede bulunan yakıcı mide asitinin yemek borusuna doğru yükselmesi ve buradaki dokulara zarar vermesi durumudur. Midenin girişinde bulunan ve kapı görevi gören yapının iyi çalışmaması sonucu oluşur. Mide asidinin yemek borusuna zarar vermesi ile göğüs ortasında ağrılar oluşur. Bununla birlikte reflü hastalığı gece terlemelerinin de sebeplerinden biridir.
Aşırı Gece Terlemesi ve Ağrılara Neden Olan Reflünün Tedavisi Nasıldır?
Reflü hastalığının tedavisine yaşam tarzında yapılacak bazı değişikliklerle başlanır. Beslenme reflüde çok önemlidir. Bazı asitli besinlerin tüketilmemesi gerekir. Alkol ve sigaradan da uzak durulmalıdır. Bununla birlikte aşırı kilo reflü riskini artırır. İdeal kiloya inmek için egzersizler ve diyet programları uygulanır. İlaçlarla mide asidinin etkisi azaltılır. Genellikle bunlar yeterli olur. Eğer yeterli olmazsa cerrahi operasyonlar ile mide girişindeki kapak yapısı güçlendirilir.