Diş Telinden Sonra Dişlerin Bozulması

  • 08 Şubat 2017
  • 3.475 kez görüntülendi.
Diş Telinden Sonra Dişlerin Bozulması

Diş teli yıllardır dişlerin estetik olarak düzeltilmesi, çene yapısının olması gereken anatomik pozisyona getirilmesi için uygulanan bir yöntemdir. Diş teli işinin uzmanı diş hekimleri tarafından uygulanmaktadır. Özelikle küçük yaşlarda diş telinin uygulanması dişlerin çok daha hızlı bir şekilde düzelmesini sağlamaktadır. Kişinin özel ağız kalıbı alınır ve kişiye özel diş teli yapılmaktadır.

Diş telinin kullanımı kalıcı olarak kişinin ağız ve diş yapısının düzelmesini sağlamaktadır. Ancak bazı etkenler kişinin diş yapısının diş telinin çıkarılmasını takip eden süre içerisinde tekrar bozulmasına neden olabilmektedir.

Diş telinin kullanım süresi var olan bozukluğa göre değişiklik göstermektedir. Kullanılan telin yapısı, sabit ya da çıkabilen tel kullanımı da diş bozukluklarının düzelme süresini etkilemektedir. Diş telinin çıkarılması sonrasında dişlerin bozulmaması için her daim dikkatli olunmalı, diş yapısına zarar verebilecek davranışlardan uzak durulmalıdır.

Diş Telinin Çıkarılmasının Ardından Dişlerde Bozulma Neden Olur?

1-)20′ lik Dişler

20′ lik dişler, ne yazık ki diş teli kullanmış olan kişilerin başta olmak üzere hemen hemen herkesin korkulu rüyasıdır. Vermiş olduğu ağrı ve acının yanı sıra kullanım konusunda etkili olmayan akıl dişi olarak bilinen bu dişlerin tel kulanımının ardından çıkması dişlerin öne doğru kaymasına neden olmaktadır. Özellikle çenesi dar olan kişilerde dişlerde tekrar çarpıklaşmaya neden olabilir, ağrı ve dişlerde sızlama meydana gelebilir. Böyle bir durumda 20′ lik dişler hiç bekleme yapılmadan çekilmelidir.

2-)Damaklık Kullanılmaması

Diş tellerinin çıkarılması sonrasında kişiler belirli bir süre damaklık kullanmaktadır. Bu damaklık bazı kişilerde çok daha uzun süreli kullanılabilir. Kişiler var olan değişimden kaynaklı olarak damaklık kullanmaktan kaçınabilir ya da önemsemeyebilir. Böyle bir durumda yeni düzelmiş ve harekete müsait olan dişler tekrar eski yerlerine geçiş yapabilir. Böyle bir durumu önlemek için diş hekiminin önerdiği süre boyunca damaklık kullanılmalıdır.

3-)Yeni Diş Çıkması ya da Diş Çürükleri

Diş çürükleri dişlerin şeklinin bozulmasına iki şekilde neden olabilir. İlk sebep dişin yerinden çekilmesidir. Bu durumda diğer dişler de boşluğa doğru kayabilir. Bu durumda düzeltilen diş yapısı tekrardan bozulabilir. Bu durumu önlemek için çekilen dişin yerine muhakkak implant yapılmalı ve dişlerin sabitlenmiş yerleri bozulmamalıdır. İkinci neden ise çürük diş giderek yayılabilir, diğer dişlere de yayılabilir. Böyle bir durumda sağlıksız dişler hoş olmayan görüntülere sebep olabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ