Aşırı Tuvalete Çıkma

  • 04 Ocak 2018
  • 3.147 kez görüntülendi.
Aşırı Tuvalete Çıkma

Sık idrara çıkma genellikle 40 yaşından sonra görülebilen bir rahatsızlıktır. Toplum olarak bu rahatsızlığı çok sıvı tüketmeyle ilişkilendiririz. Bunun için de sıvı alımımızı azaltma yoluna gideriz.

Oysa bu hareketimiz vücudumuzun susuz kalmasına ve böbrek hasarına yol açabilir. 10 litreye
kadar sıvı alımı vücut tarafından kabul edilebilmektedir. Ancak sodyum (tuz) alımımız yeterli olmalıdır.

Baharat, çikolata, yapay tatlandırıcı, kafeinli ve alkollü içeceklerin fazla tüketimi de idrara çıkma sıklığını artırabilir.

Aşırı Tuvalete Çıkmanın Nedenleri Nelerdir?

Eğer sık idrara çıkma sorununuz fazla miktarda sıvı alımından kaynaklanmıyorsa bazı hastalıklar söz konusu olabilir.

1-)İdrar Yolu Enfeksiyonları

Belirtileri: İdrar yaparken veya sonrasında yanma hissi, sık idrara çıkma, idrarın tam yapılmadığı hissi, karnın alt kısmında rahatsızlık ve şişlik hissi, bulanık ve ağır kokulu idrar.

2-)İdrar Yolu ve Mesane Taşları

Belirtileri: Kanlı idrar yapma, idrarda bulanıklık, mesaneyi tam boşaltamama, sık idrara çıkma ama az idrar yapma, idrar yaparken zorlanma, yanma ya da çatallaşma, idrarın aniden durması ve tekrar başlaması, biten idrarın hareketle tekrar gelmesi, karın ve kasık bölgesinde ağrı, nadir olarak mide bulantısı.

3-)Aşırı Aktif Mesane

Belirtileri: Ani idrar yapma ihtiyacı ve bunun erteleyememe sıkıntısı, istemsiz idrar kaçırma, normalden daha sık idrar yapma, gece idrar yapma ihtiyacı ile uyanma.

4-)Şeker Hastalığı

Belirtileri : Çok su içmek, çok acıkmak, sık idrara çıkmak ,iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma, bulanık görme, açıklanamayan kilo kaybı, kaşıntı, inatçı enfeksiyonlar

5-)Prostat İltihabı

Belirtileri: Genital bölgelerde, kasık ve pelvik bölgede ağrı, gün içinde çok sık idrara çıkma, idrar yapma esnasında ağrı, ejakülasyon (boşalma) sırasında ağrı, ejakülatın pıhtılığı değişik renkte veya kokulu gelmesi, idrarın koyu renkte ve kokulu gelmesi

6-)Mesane Kanseri

Belirtileri: İdrarda kan veya kan pıhtıları, idrar yaparken ağrı ya da yanma, sık idrara çıkma, gece boyunca birçok kez idrara çıkma ihtiyacı hissetme, idrara çıkma ihtiyacı hissetme ama idrarın olmaması, vücudun bir tarafında alt sırt ağrısı

7-)Gebelik

Özellikle gebeliğin sonlarına doğru rahmin, mesaneye baskı yapması sonucu sık idrara çıkma görülür.

8-)Kullanılan İlaçların Etkisi

İdrar sökme amacı ile kullanılan ilaçlar olduğu gibi bazı ilaçların da yan etki olarak idrarı artırdığı bilinmektedir.

Doğal idrar sökücüler: Bazı maddeler de idrarın çoğalmasını sağlar. Elma sirkesi, yeşil çay, sarımsak, rezene, maydanoz, pancar, kavun, marul, kereviz, karahindiba, kuşkonmaz gibi yiyecek ve içecekler de barındırdıkları diüretikler sayesinde idrar artışına neden olurlar.

Eğer idrar artışınızın herhangi bir hastalıktan kaynaklandığı hakkında şüpheleriniz varsa, an kısa zamanda bir üroloji uzmanına başvurmanızda fayda olacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ