Bebeklerde Kabızlık Nasıl Önlenir?
Yetişkinlerde gözlenen kabızlık şikayetine bebeklerde de rastlanabilmektedir. Bebeğin dışkısının normalden az ve gün içindeki dışkılama sayısının düşük olması, dışkılamanın çok zor olması bebekte kabızlık olduğunun göstergesidir.
Bu içerikte ilk olarak bebeklerde kabızlık belirtileri ve nedenlerinden ardından ise bebekte kabızlığı giderme yöntemlerinden bahsedilmiştir.
Bebeklerde Kabızlık
Anne sütüyle beslenen bebeklerde kabızlık sorununa pek rastlanmazken, ek gıdalarla beslenen bebeklerde görülebilmektedir. Normal şartlarda anne sütüyle beslenen bebeklerde dışkılama sayısı gün içnde 5-6’ya kadar ulaşabilmektedir. Dışkının yapısı ise sarımsı renkte ve sulu bir kıvamdadır. Fakat anne sütü yerine inek sütü içeren gıda ürünleriyle beslenen bebeklerde dışkılama seyrekleşir ve kabızlık görülebilir. Böyle bir durumdaysa dışkının yapısı yeşilimsi renkte ve katı kıvamdadır. Bebek dışkılama konusunda zorluk yaşamaya başlar.
Bebeklerde kabızlık sadece inek sütü içeren gıdalarla beslenmekten kaynaklanmaz. Altında yatan pek çok neden olabilir. Eğer bir süredir bebeğinizde kabızlık sorunu mevcutsa, hiç vakit kaybetmeden uzman doktora başvurmanız tavsiye edilir.
Bebeklerde Kabızlık Belirtileri Nelerdir?
Her ne kadar bebeğin dışkılama esnasında zorlanması ve dışkılama sayısının az olması, kabızlığı işaret etse de başka belirtiler de mevcuttur. Bebekler kabızlığın göstergesi niteliğindeki başlıca belirtiler şunlardır;
- Dışkılama sırasında ıkınma ve ağlama,
- Dışkının sert kıvamda ve kötü kokulu olması,
- Bebekte huzursuzluk, ağlama,
- Bebeğin karnında şişkinlik
Bebeklerde Kabızlık Nedenleri Nelerdir?
Kullanılan İlaçların Etkisi
Hali hazırda bebeğin kullandığı ilaçların etkisi olarak kabızlık sorunu baş gösterebilir. Doktora gidildiğinde bebeğin aldığı ilaçlar hakkında detaylı bilgi verilmesinde yarar vardır.
İnek Sütü İçeren Ek Gıda Ürünleri ile Beslenme
Bebeklerde kabızlığın en olası sebeplerinden biri inek sütü veya inek sütü içeren ek gıda ürünlerinin tüketimidir.
Yanlış Beslenme
Ek gıda takviyesine başlamadan önceki süreçte bebeğe yedirilen patates kabızlığın nedeni olabilir. Bunun dışında ebeveynler tarafından verilen yanlış gıda ürünlerine bağlı olarak da bebekte kabızlık sorunu baş gösterebilir.
Enfeksiyonlar
Bebeklerin bağışıklık sistemi, yetişkinler kadar gelişmemiş olduğundan hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı daha savunmasızdırlar. Meydana gelebilecek enfeksiyonel durumlar, bebekte kabızlık problemine yol açabilir. Eğer bebekte kabızlık ile beraber yüksek ateş, sürekli kendini huzursuz hissetme durumları söz konusuysa enfeksiyondan şüphe edilir. Böyle bir durumda hiç vakit kaybetmeden uzman hekime başvurulması önerilir.
Bebeklerde Kabızlık Nasıl Giderilir?
Kabızlığın giderilmesi, şikayetin altında yatan sebeple ilintilidir. Şayet kabızlık herhangi bir rahatsızlığa bağlı gelişmediyse aşağıdaki yöntemler uygulanabilir.
- Bebeğinize bol sulu gıdalar verin,
- Bebeğe ne çok fazla ne de çok az mama verin. Yeterli oranda, bebeğin doyacağı kadar mama verilmesi kabızlığı önleyicidir.
- Bebeğinize lif açısından zengin gıdalar verin. Kayısı, üzüm, incir, erik gibi lifli gıdaların tüketilmesi bebeklerde kabızlığa iyi gelir.
- Bebeğinizin bacaklarını karnına doğru bastırın ve çekin. Bu yöntem bağırsak hareketlerini tetikleyerek, kabızlığın giderilmesine etki edebilir.
- Bebeğin inek sütüne karşı toleransı varsa, inek sütü içeren mamalar yedirmeyin. Doğru gıda takviyesi için uzman doktora danışın.