Bebeklerde Ses Kısıklığı
Bebeğin sesinin kısılması pek çok annenin başına gelen ve endişe veren bir durumdur. Altında yatan sebebe göre farklı seviyelerde süren kısıklık problemi, bazen bebeğin sesini tamamen kaybetmesine kadar varabilir. Fakat genellikle kısıklığın sebebi pek önemli değildir ve bebeğin sesi kısa sürede düzelir. Eğer ses kısıklığı geçmiyorsa, altında önemli bir sebep olabileceğinden doktora başvurmakta fayda vardır.
Bebeklerde Ses Kısıklığının Nedenleri Nelerdir?
Bebeklerdeki ses kısıklığının en yaygın görülen nedeni aşırı ağlamadır. Bebekler konuşamadıklarında problemlerini çevreye iletemezler. Bir sıkıntısı olan bebek ağlamaya başlar. Uzun süre ağlama sonucu ses telleri yıpranır ve ses kısıklığı görülür. Bebekler ağlamalarının başlıca sebepleri açlık, uykusuzluk ve gazdır. Bu problemler ortadan kaldırıldığında bebek ağlaması kesilecek ve ses telleri daha fazla yıpranmayacaktır.
Bebekteki ses kısıklığının bir başka önemli sebebi enfeksiyon hastalıklarıdır. Boğaza yerleşmiş enfeksiyon sesin kısılmasına sebep olabilir. Özellikle bebeklerde sıkça rastlanılan üst solunum yolu enfeksiyonları ses kısıklığının sık karşılaşılan sebebidir.
Reflü hastalığında midede bulunan mide asidinin yemek borusuna doğru yükselir ve boğazdaki dokulara hasar verir. Bebeklerde mide girişimde bulunan ve mide içeriğinin geri gelmesini engelleyen kaslar tam olarak gelişmediğinden kusma ve reflü ile sıkça karşılaşılır. Midede bulunan asır boğaza yükselerek ses tellerine zarar verip ses kısıklığına sebep olur.
Bebeklerde Ses Kısıklığının Tedavisi Nasıldır?
Ses kısıklığının tedavi edilebilmesi için öncelikle kısıklığı sebep olan etken ortadan kaldırılmalıdır. Eğer kısıklığın nedeni bebeğin fazla ağlaması ise bebeğin ağlamasın dindirmek kısıklığı ortadan kaldıracaktır. Bebeğin şikayetinin ne olabileceğini anlamak için bebeği takip etmek gerekir. Genelde uyku ve yemek dışında, ortada bir sebep yokken ağlıyorsa gaz problemi yaşıyor olabilir. Bebeğin gazını kontrol edip gazını almak ağlamasın kesilmesini sağlar. Eğer bebeğin gaz problemi çok fazla ise gaz giderici ilaçlar kullanılabilir. Fakat bu ilaçların kesinlikle doktor kontrolünde alınması gerekmektedir.
Eğer kısıklığın sebebi enfeksiyonlar ise doktor gerekli tedaviyi uygulayarak bebeği enfeksiyondan kurtaracaktır. Enfeksiyon hastalıklarında genellikle antibiyotikler kullanılır. Reflüye bağlı ses kısıklığını gidermek için ise bebeği tutuş pozisyonu önemlidir. Bununla birlikte reflü ilaçları da kullanılır.
Evde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Evin nemsiz olması bebekte boğaz kuruluğu ve ses kısıklığına sebep olabilir. Kaloriferin üzerine konacak bir bardak su evin nem dengesini sağlayacaktır.
- Bebeğin gazı kontrol edilmeli ve uygun yöntemlerle çıkartılmalıdır.
- Bol su tüketimi, ballı ılık süt bebeğin boğazını rahatlatacaktır.
- Bebeğin temiz hava almasını sağlayın. Odayı havalandırın. Özellikle kişileri eve kapalı kalmayıp arada dışarı çıkartın.
- Sigara dumanı boğazlar icin son derece zararlıdır. Bebeğinizi sigara dumanından koruyun.
- Bebeğin uyku ve beslenme düzeni de son derece önemlidir. Bu düzen bebeğin ne zaman ne istediğini anlamanıza yardımcı olacaktır.