Boğazda Takılma Hissi Psikolojik mi?

  • 14 Ağustos 2018
  • 1.975 kez görüntülendi.
Boğazda Takılma Hissi Psikolojik mi?

İnsanların yaşamları, dilimizde ve çoğu dilde deyimlere yansımıştır. Özellikle psikolojik rahatsızlıkların dile getirilmesi için deyimler üretilmiştir. Örneğin hazmedememek durumu kişinin aşırı kıskançlığını ifade eder. Bu durum gerçekten sağlık durumunu ifade etmektedir. Kişi birini kıskanıp onu çekemediğinde vücudunda bazı reaksiyonlar gerçekleşir. Sindirimi yavaşlar. Bu durum dilimizde hazmedememek, sindirememek olarak ifade edilmiştir.

Boğazda takılma hissi de fiziksel bir sebepten olduğu gibi yukarıda bahsettiğimiz gibi psikolojik bir sebepten de meydana gelebilmektedir. Kişi çok üzgün olduğunda veya stres içinde olduğunda bu hissi yaşayabilir. Bu durum da dilimizde boğazım düğümlendi deyimiyle ifade edilmektedir.

Boğazda Takılma Hissinin Fizyolojik Nedenleri Nelerdir?

  • Boğaz iltihapları boğazda takılma hissine neden olan fizyolojik etkenlerin başında gelebilmektedir. Ağzı sindiriminin son safhası olan yutkunmanın tam gerçekleşmemesinin nedenlerinden biri reflü de olabilir. Mide gazının yemek borusundan yükselip geriye kaçması sizde boğazda bir şey takılıyor hissi yaratabilir.
  • Günden güne artan sağlıksız beslenme midenin doğal yapısını da bozmaktadır. Dışarıdan tükettiğimiz ve vücudumuza zararları olan bu endüstriyel ürünler reflüyle birlikte birçok rahatsızlığın nedeninin başlangıcıdır.
  • Boğazda takılma hissi bazen soğuk algınlığının başlangıcının da habercisi olabilmektedir. Genel olarak soğuk havalarda ve mevsim değişikliklerinde ortaya çıkan bu durum, boğazda takılma hissine neden olabilmektedir. Kimi zamanlarda da aşırı sıcak havalarda bu durumlarla karşı karşıya kalabiliriz.
  • Sigara da boğazda oluşan balgamla birlikte boğazda yutkunma zorluğu ve takılma hislerinin oluşmasına neden olur. Günümüzde halsizlik, yorgunluktan başlayıp kanser gibi hastalıklara neden olan sigaranın bu durumda da büyük etkisi olabilmektedir.

Boğazda Takılma Hissinin Psikolojik Nedenleri Nelerdir?

Kişi kimi durumlarda aşırı stres yaşayabilir, bazı olaylar karşısında aşırı tepki gösterebilir fakat bunu dışarı yansıtamaz. Bu gibi durumların sonucunda kişinin vücudunda istemsiz bazı reaksiyonlar gerçekleşebilir. Bu kimi zaman aşırı kilo kaybıyla kendini gösterir kimi zaman boğazda takılma hissi oluşturur kimi zaman da ciddi problemlerle karşı karşıya getirebilir.

Boğazda takılma hissi psikolojik durumlarda genellikle kişinin içindeki sıkıntıyı dökememesi, ağlayamamasından kaynaklı olabilmektedir. Kişinin stresten uzak bir yaşam sürmesi veya bir arkadaşına içini dökmesi bu durumun zamanla ortadan kalkmasını sağlayacaktır.

Boğazda Takılma Hissi Nasıl Tedavi Edilir?

Boğazda takılma hissi şikayetinin altında yatan sebebin ve bu sebebe yönelik tedavinin belirlenmesi için bir an evvel uzman hekime başvurulmalıdır.

  • Fizyolojik sebeplerle ilgili bir durum varsa, kişinin bu sorunu tavsiye edilen ilaçlarla çözülecektir. Kişinin asitli ve yağlı yiyeceklerden uzak durması, sigara alkol gibi alışkanlıkları bırakması, sağlıklı beslenmesi, bol su tüketmesi, düzenli bir şekilde spor ve egzersizler yapması bu durumun çözümü için başlangıç olabilmektedir.
  • Eğer kişi psikolojik nedenlerden dolayı bu rahatsızlığı yaşıyorsa; stresten uzak sakin bir yaşam sürmesi, bol bol dertlerini anlatarak içini boşaltması hatta zaman zaman ağlaması da rahatlamasını ve bu hissin ortadan kalkmasını sağlayabilir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ