Boğazda Yumru Boğulma ve Düğüm Hissi
Boğazda yumru, boğulma ve düğüm hissi birçok sağlık sorununun belirtisi olabilir. Bu reaksiyonlar ile sık sık karşı karşıya kalıyor ve endişe ediyorsanız, doğru tanı için mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gereklidir. Boğazda yumru hissi kişinin yutkunmasını engelleyen önemli faktörlerden birisidir. Gündelik hayatta sorunlar yaşanmasına neden olan bu sağlık sorunu ile karşılaşmanız halinde Kulak Burun Boğaz(KBB) bölümünden randevu alabilir ve uzman bir hekime danışabilirsiniz.
Boğazda Yumru, Boğulma ve Düğüm Hissi Neden Olur?
Boğazda yumru, boğulma ve düğüm hissi nedenleri kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilecek bu sorunu tedavi edebilmek için altında yatan neden mutlaka araştırılmalı ve bunun için gerekli tüm tetkiklerin yaptırılması gereklidir.
Boğazda oluşan yumru hissi kişinin konuşurken, nefes alırken hatta yemek yerken sorunlar yaşamasına neden olabilmektedir. Bu hissin oluşmasının nedenleri arasında ise şunlar yer almaktadır:
1-)Üst Solunum Yolu Rahatsızlıkları
Soğuk algınlığı, nezle gibi sağlık sorunları kısa süreli olarak boğazda yumru ve boğulma hissine neden olabilir. Kişide çeşitli etkenlerle ortaya çıkan bu sağlık sorunlarının reaksiyonları genellikle geçicidir ve hastalığın tedavisi ile birlikte ortadan kaybolmaktadır. Soğuk içecek ve yiyeceklerden uzak durarak ve sağlıklı besinler tüketerek bu sorundan kurtulabilirsiniz.
2-)Enfeksiyon
Boğazda yumru ve düğüm oluşmasına neden olan diğer bir etken ise enfeksiyondur. Vücuda ağız yoluyla giren virüs, bakteri vb. maddelerin oluşturduğu enfeksiyonlar yutkunma güçlüğüne neden olabilir. Tedavi için doktorun önereceği antibiyotik ilaçların kullanımı yapılmalıdır.
3-)Boğaza Yabancı Cisim Takılması
Boğaza takılan yabancı bir cisim de benzer sorunlar yaşamanıza neden olabilir. Yemek yerken ya da içerken boğazınıza takılan büyük bir cisim sonucunda boğazda yumru oluşabilir. Balık yerken özellikle dikkatli olmak gereklidir. Bol su içilmeli, sorunun devam etmesi halinde ise doktora danışılmalıdır.
4-)Boğaz İltihabı
Boğazda oluşan yutkunma güçlüğünün en sık görülen sebepleri arasında boğaz iltihabı da yer almaktadır. Boğaz şişkinliği, boğazda ağrı ve yutkunma güçlüğü gibi belirtilere sahip olan boğaz iltihabının tedavisi için kulak-burun-boğaz uzmanı ile görüşülmelidir.
Boğazda Yumru Oluşmasının Diğer Nedenleri Nedir?
Boğazda yumru oluşmasına neden olan diğer etkenler şöyledir:
- Psikolojik etkenler(stres, panik atak vb.),
- Tiroid sorunları,
- Guatr,
- Gastrit,
- Çok fazla sigara kullanımı.
Boğazda Yumru Oluşması Nasıl Tedavi Edilir?
Boğazda yumru oluşması halinde tedavi için öncelikle sorunun altında yatan etken araştırılmalıdır. Doğru tanı tedavinin önemli ve ilk aşamasıdır. Sonrasında soruna göre uygun bir tedavi yöntemi belirlemek uygun olacaktır. Soğuk algınlığı vb. durumlardan kaynaklanan sorunlarda antibiyotik ilaçlar ile tedavi uygulamak mümkündür.
Boğaza yabancı cisim takılması sonucu oluşan sorunlardan kaçınmak için ise sert ve boğaza zarar verecek nitelikteki yiyecek ve içeceklerden uzak durmak gereklidir.