Boğazda Yutkunma ve Düğümlenme Hissi
Tıp dilinde disfaji olarak tanımlanan yutkunma zorluğu, boğazda yutkunma ve düğümlenme hissi şikayetine yol açar. Boğazda düğümlenme ve yutkunma hissine özellikle soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarında sık rastlanır. Ancak tek nedeni tabiiki bu değildir.
Boğazda Yutkunma ve Düğümlenme Hissinin Nedenleri Nelerdir?
Yazımızın devamında boğazda yutkunma ve düğümlenmenin başlıca nedenlerinden detaylıca bahsedilmektedir.
1-)Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu
Yutkunma zorluğunun en bilindik sebebi üst solunum yolu enfeksiyonudur. Soğuk algınlığı, farenjit, kulak iltihabı, sinüzit gibi rahatsızlıklardan dolayı sıkça görülür.
2-)Psikolojik Etkenler
Eğer boğazınızda sürekli yumru hissediyorsanız, düğümlenme problemi yaşıyorsanız bunun nedeni stres, bunalım gibi psikolojik etkenler olabilir. Kimi zaman psikolojik etkenler de bu tarz fizyolojik etkilere yol açabilir.
3-)Reflü
Sindirim aşamasında büyük rol oynayan mide asidinin, mideden yemek borusuna doğru kaçması, gelmesi durumu reflü olarak tanımlanır. Midenin içeriği olan mide asidinin mideden yukarı çıkması esnasında, dokuları tahriş etmesi ise boğazda yutkunma ve düğümlenme hissi sorununa yol açar. Yemek yedikten sonra mideden boğaza doğru yanma, mide içeriğinin ağıza doğru gelmesi reflünün en bilindik belirtileridir.
4-)Boğazda Yabancı Cisim
Yutulan bir cisim veya yemek yerken boğaza kaçan balık kılçığı, boğazda düğümlenme ve yutkunma zorluğunu tetikleyebilir.
5-)Sigara Kullanımı
İçeriğinde yüzlerce zararlı madde bulunan sigara, boğazı tahriş ederek bu bölgede düğümlenme hissine ve yutkunma güçlüğüne yol açabilir. Hem sağlıklı yaşam hem de olası boğazda yutkunma zorluğu problemine karşılık sigaradan uzak durmakta yarar vardır.
6-)Diğer Nedenler
- Mide ekşimesi,
- Bulunulan ortamın aşırı kuru ve nemsiz olması,
- Parkinson hastalığı,
- Wilson hastalığı,
- Tetanos,
- Aort anevrizması,
- Guatr,
- Tiroid bezi rahatsızlıkları.
Boğazda Düğümlenme ve Yutkunma Hissinin Belirtileri Nelerdir?
- Boğazda sanki yabancı bir cisim varmış hissi,
- Boğazda sürekli gıcık oluşması, öksürme ihtiyacı duyulması,
- Salya miktarında bariz bir artış,
- Göğüste ve boğazda rahatsızlık hissiyatı,
- Seste farkedilir bir değişim,
- Tüketilen gıdaların soluk borusuna doğru kaçması.
Eğer yukarıda bahsedilen yutkunma zorluğu belirtileri söz konusuysa, bir an evvel konuyla ilgili uzman doktora başvurulmalıdır.
Boğazda Düğümlenme ve Yutkunma Hissi Nasıl Geçer?
Şikayetiniz eğer stres veya nemsiz/kuru ortam gibi basit nedenlerden kaynaklanıyorsa, aşağıdaki yöntemleri uygulanarak düğümlenme hissinin önüne geçebilirsiniz.
- Bol Bol Su İçin: Gün içinde bol bol su içerek, boğazınızın nemli kalmasını sağlayabilir ve düğümlenme hissini, yutkunma zorluğunu önleyebilirsiniz.
- Buhar Makinesi Kullanın: Bulunduğunuz odanın nemli kalması için buhar makinesi bulundurmanız etkili olacaktır. Böylelik ortamın havası sürekli nemli kalacak ve boğazda oluşabilecek düğümlenmenin önüne geçilmiş olacaktır.
- Bal ve Zencefil Karışımı: Doğal bir ilaç olarak kabul edilen bal ve zencefil karışımı hazırlayın. 1 çay kaşığı toz zencefil ile 1 çay kaşığı balı iyice karıştırın ve gün içinde bunu birkaç kez tüketin. Kısa sürede faydasını hissedeceksiniz.
NOT: Eğer belirtilen doğal tedavi yöntemlerine rağmen boğazınızdaki yutkunma güçlüğü geçmiyorsa, en kısa sürede konuyla ilgili uzman doktora başvurmanız tavsiye edilir.