Buruna Darbe ve ÅžiÅŸlik
Solunum ve koku alma gibi önemli fonksiyonları yerine getiren burun, yüzde bulunduğu konum itibariyle travma etkenlerine oldukça müsaittir. Sürekli olarak dış ortamla etkileşim halinde olduğundan darbe veya hasar durumuna, burunda sık rastlanır. Kıkırdak ve kemik yapıdan oluşan burunda; alınan darbeye bağlı olarak şişlik ve ağrı belirebilir. Şişliğin ne denli olduğu genellikle buruna alınan darbenin şiddetiyle orantılıdır.
Alınan hasarda burunda kırığa sebebiyet verebilir. Eğer kırık belirtileri söz konusuysa, hiç vakit kaybetmeden uzman doktora gidilmelidir.
Burun Kırığı Belirtileri Nelerdir?
Darbe sonrasında aşağıdaki bulgular baş gösteriyorsa, şişlik ihmal edilmemelidir.
- Burunda sürekli olarak kanama, kan akışının olması,
- Burnun duruÅŸunda deÄŸiÅŸim, eÄŸilme,
- Nefes almada zorluk yaşanması,
- Burun tıkanıklığı,
- Burunda ağrı ve şişlik oluşumu
Çok şiddetli darbeler burunda kırığa sebebiyet verebileceğinden, yapılan aktivite esnasında dikkatli olmakta yarar vardır. Burun kırıklarının başlıca nedenlerinden biri yapılan ağır fiziksel aktivitelerdir(dövüş sporu vs.). Dövüş sporlarıyla uğraşan kimselerde şiddetli darbeye bağlı kırık sorununa sık rastlanır. Spor aktiviteleri dışında aşağıdaki etkenler de kırığa yol açabilmektedir;
- Yüzüstü yere kapaklanmak/düşmek,
- Yürürken farketmeden sert bir zemine(duvar vs.) çarpmak,
- Araba veya motorsiklet kazaları akabinde de sık görülür,
- Burun bölgesine 50-80 kilo aralığında ağırlığın denk gelmesi, düşmesi.
Burunda ÅžiÅŸlik Tedavisi
Buruna alınan hafif hasar söz konusuysa, hafif şişlik mevcuttur. Bu şişliği gidermek için ilk uygulanabilecek yöntem buz uygulamasıdır. Havlu veya beze sarılmış buzun şiş bölgeye uygulanması ve bir süre beklenmesi, şişliği geçirir.
Ancak şişlik kırık belirtisi de olabileceğinden, şişlikle birlikte yukarıda bahsedilen diğer belirtilerden bir veya bir kaçı söz konusuysa, kırık için ilk tedavi uygulanmalıdır.
Burun Kırığı Tedavisi
Hasar sonucunda şişlikle birlikte kanama söz konusuysa uygulanacak ilk yöntem, kişinin başının öne doğru itilmesi. Bu sayede akan kanın boğaza doğru gitmesi önlenmiş olur. Kan akışı azaldıktan sonra soğuk kompres yani buz uygulanmalıdır. Buzun cilde zarar vermemesi için beze veya havluya sarılı olduğundan emin olunmalıdır. 15-20 dk kadar buz uygulandıktan sonra bir an evvel doktora gidilmelidir. Yapılan ilk yardım sürecinde kesinlikle buruna baskı yapılmamalı, şekil verilmeye çalışılmamalıdır.