Çocuğun Kendini Sıkması

  • 01 Şubat 2018
  • 4.637 kez görüntülendi.
Çocuğun Kendini Sıkması

Çocuklar yetişkinler kadar mantıklı düşünemedikleri için olaylar karşısında verdikleri tepkiler de farklı olabiliyor. Bazen de kendilerini tam ifade edemedikleri durumlarda yanlış veya anlamsız tepkiler verebiliyorlar. Çocuğun kendini sıkması birçok çocukta yaygın olarak görülen bir durum.

Bu durum genellikle çocuğun kendini ifade ederken ki bozukluğundan kaynaklanmakta birlikte önemli problemlerin habercisi olabilir. Bu yüzden çocuğun hareketlerine dikkat etmek ve size ne anlatmaya çalıştığını anlamak gerekir. Gerekli durumlarda uzman yardımı almaktan çekinmemek gerekir.

Çocuğun Kendini Sıkmasının Nedenleri Nelerdir?

  • Çocuğun kendini sıkması kendini ifade etme şekli olabilir. Genellikle sinirlendiklerini belli etmek ve dikkatleri üzerlerine çekmek için kendini sıkabilir. Bu durum zamanla geçecektir.
  • Bir diğer sebep ise daha küçük çocuklarda görülen bir kendini koruma içgüdüsüdür. Çocuğu saklıyorsanız ve çocuk kendini düşecekmiş gibi hissediyorsa kendini sıkıp kas katı kesilebilir.
  • Çocuğun kendini sıkmasının bir diğer sebebi psikolojiktir. Özellikle uyurken görülen bu durum çocuğun istemsizce kendini sıkması şeklinde görülür.
  • Bir diğer ve en ciddi sebep ise epilepsi yani sara hastalığıdır. Sara hastalığı beyindeki elektriksel ileti sistemindeki bozukluktan kaynaklanır. Nöbetler şeklinde kendini gösterir. Sara nöbetlerinde kas kasılması, titreme, bakışların bir noktada kitlenmesi, amaçsızca gerçekleşen el ve kol hareketleri görülür. Sara kasılmalarını diğer kasılmalardan ayırt etmek için beraberinde eşlik eden diğer bulgulara dikkat etmek gerekir. Sara nöbetlerinde hastada istemsiz hareketler, titremeler çok fazla görülür. Bu belirtiler varsa bile kesin teşhisi uzman doktorun koyması gerekir. Yanlış konulan teşhisler tehlikeli olabilir.

Sara Hastalığının Tedavisi Nasıldır?

Sara hastalığının teşhisini uzman bir doktor koymalıdır. Çünkü tedaviye yanlış başlanırsa birçok yan etki görülebilir. Sara ilaçları uzun yıllar kullanılan ilaçlardır. Nöbetlerin ne zaman geleceği belli olmaz. Sara hastalığının farklı türleri vardır. Bazı sara türlerinin kesin tedavisi yoktur. Hasta kullandığı ilaçlar ile sadece nöbetlerin şiddeti ve belirtileri azaltılır. Hasta nöbet geçirmeye devam eder. Bazı sara türlerinde kullanılan ilaçlar ve tedavi ile nöbetler bir daha tekrarlamaz. Yaş ilerledikçe hastalık kendiliğinden geçebilir. Nöbetler bir süre sonra görülmemeye başlanır.

Çocuğum Sara Nöbeti Geçiriyor, Ne Yapmalıyım?

Eğer çocuğunuzun sara hastası olduğunu biliyorsanız ve yanınızda nöbet geçiriyorsa, öncelikle sakin olun. Çocuğun başının altına bir yastık koyun. Varsa gözlüğü veya üzerindeki zararlı olabilecek nesneleri çıkarın. Çevrede bulunan zararlı nesneleri uzaklaştırın. Yan yatırılmalı ve soluk almasını önleyecek maddelerin boğazını tıkaması önlenmelidir. İlaçları varsa hemen içirmeli, yoksa çok çabuk sağlık kuruluşuna haber vermek gerekir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ