Gece Öksürükle Uyanıyorum
Öksürük her gün kadın erkek herkesin başına gelen bir durumdur. Öksürüğün birçok farkı nedeni olabilir. Öksürüğün altında yatan nedene göre çeşitleri olabilir. Kuru öksürük şeklinde veya balgamlı şekilde, derinden gelen şekilde veya gırtlaktan gelen şeklinde olabilir. Genellikle öksürük pek önemsenmez, fakat öksürük günlük hayatı etkileyecek şekilde gelişebilir veya sürekli bir hal alabilir. Bu gibi durumlarda öksürüğün önemli bir nedeni olabileceği için vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Gece Öksürüğünün Nedenleri Nelerdir?
Öksürük başlı başına bir hastalık değildir. Öksürük aslında bir reflekstir. Yani istemsiz gelişen bir harekettir. Vücut bu hareketi kendini korumak için yapar. Öksürük refleksini tetikleyen farklı nedenler olabilir. Boğazdaki doku hasarları, sinir hasarları öksürüğün sık görülen nedenlerindendir.
- Alerjik reaksiyonlar sonucu öksürük oluşabilir. Boğaz bölgesinde alerjiye bağlı şişkinlik ve ödem öksürük refleksini tetikleyebilir. Alerji vücudun normalde tepki vermediği zararsız veya az zararlı maddelere tepki verdiği aşırı duyarlılık reaksiyonlarıdır.
- Boğaz bölgesinde veya akciğerde enfeksiyona sebep olan hastalıkların öksürüğün nedeni olabilir. Bronşit, amfizem, grip, soğuk algınlığı, zatürre ve tüberküloz gibi hastalıklar bu duruma örnektir.
- Astım hastalığının da önemli belirtilerinden biri kuru öksürüktür. Çocukluk çağlarında görülen astımlarda eğer tedavi edilmezse ilerleyen dönemlerde geçmeyen (kronik) bir hal alabilir. Özellikle çocukluk çağında astım belirtilerine dikkat ederek hastalığın iyileşmesi sağlanabilir.
- Reflü hastalığında midede bulunan yakıcı asit maddeler ağıza doğru yükselir. Son derece tesirli olan bu asit yemek borusu ve gırtlak dokularına hasar verir. Bunun sonucunda hasarlanan dokulardan kaynaklı öksürük görülebilir.
Gece Öksürüğünün Önüne Geçmek İçin Neler Yapılabilir?
Öksürüğün birçok farkı nedeni olduğundan tedavisi de çok çeşitlidir. Öksürüğün tedavi edilebilmesi için nedeninin belirlenmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Öksürük bazı önemli hastalıkların habercisi olabileceği için doktora başvurulmalıdır. Eğer öksürüğünüz şiddetli ve sık tekrar ediyorsa, günlük hayatı, uykuyu etkiliyorsa vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.
Öksürük ilaç ve farklı yöntemler kullanılarak tedavi edilebilir. Bununla beraber eğer öksürüyorsanız, günlük hayatınızda uygulayacağınız ufak yöntemler ile öksürük hafifletilebilir. Özellikle enfeksiyon durumlarında ortaya çıkan öksürüğün önüne geçmek için en önemli taktik temizliğe dikkat etmektir. Ağız temizliği, yatak temizliği ve yaşanılan ortamın temizliği enfeksiyondan korunmak için çok önemlidir.
Sigara, başta solunum sistemi rahatsızlıkları olmakla birlikte birçok hastalığa sebep olur. Özellikle akciğer ve boğazda oluşturduğu hasar öksürüğün en yaygın sebeplerindendir. Bu yüzden sigaradan uzak durmak, dumanını solumaktan kaçınmak oluşabilecek hastalıklar ve bu hastalıklara bağlı ortaya çıkan öksürüğün önüne geçer.