Göz Altı Kabarcıkları Neden Olur?
Görme organımız olan göz, vücudumuzda en az koruyucu tabaka içeren ve dışarıdan gelecek olan maddesel saldırılara en açık olan organdır. Göz sadece kendi içerisinde tehlikelere açık bir organ değil civarındaki deri tabakası ile de tehlikelere açıktır. Yani göz kapağı, göz altı gibi etrafında da pek çok hastalık gözlenebilir. Titiz davranılması gereken ve mikroplara karşı çok çabuk reaksiyon verdiği için havadaki gazlardan bile korunması gereken bir organdır.
Göz altında ya da çevresinde oluşan kabarcıklar çeşitli sebeplerden ötürü olabilir. Kimi zaman sadece bir deri hastalığı olabilirken kimi zaman da göz hastalıklarının bir belirtisi olarak gün yüzüne çıkabilir.
Göz Altı Kabarcıkları Nedenleri Nelerdir?
Göz Uçuğu
Göz altı kabarcıkları göz uçuğu olabilir. Eğer göz uçuğu ise öncelikle normal bir herpes virüsünün yarattığı uçuk gibi devamlı kaşıntı ve kızarıklık hali ile kendisini gösterir. Ardından bu kızarıklığın artarak kabarcıklara dönüştüğü gözlenir. Kabarcıklar daha sonra giderek yayılıp su toplar ve patlar. Artık patlamış olan bu kabarcıklar kabuk bağlayarak sertleşir. Bunlar sadece göz altı kabarcığı olmayabilir ve göz içerisinde de uçuk olarak kendisini gösterir, devamlı kaşınır. Göz altı kabarcıkları kaşıntılı, kızarık ve giderek yayılan bir hal aldı ise bu Tip1 herpes virüsünden kaynaklanan göz uçuğu olabilir.
Siringoma
Siringoma göz çevresinde ter bezlerinden kaynaklı olarak oluşan selim huylu küçük oluşumlardır. Genelde ergenlik döneminde yoğun olarak çıkıp kadınlarda erkeklere göre daha çok gözlenir. Göğüs, koltuk altı ve göbek bölgesinde de oluşabilir. Açık renkli ve ten rengine yakın, bazen de sarı renkli kabarcıklar halinde oluşurlar. Bu oluşumlar karbondioksit lazer tedavisi ve cerrahi estetik operasyonlarla tedavi edilir. Genelde de olumlu sonuçlar alınır.
Ksantelezma
Göz kapağının alt ve iç kısımları ile göz kapağının üzerinde küçük yağ bezleri olarak oluşan bu yapılar ksantelezma olarak adlandırılır. Ve bu yağ bezleri genel olarak 40-50 yaşlarındaki kadın ve erkeklerde gözlenir. Kandaki yağ bozuklukları nedeni ile kolesterol hastalığı, şeker ve tiroit hastalığı olanlarda bu durum gözlenir. Bu yaştaki hastalarda oluşan bu oluşumlar hastalığın belirtisi olabilir.
Tedavisi genelde cerrahi çıkarmalarla ya da karbondioksit lazer ile yapılır. İz kalması ya da ciltte bozulmaların genelde önüne geçilir.
Milyum
Milyumdan kaynaklı olarak da gözlenebilir. Milyum göz çevresinde ve yanaklarda oluşan, her yaşta görülebilen ve nedeni tam olarak anlaşılamayan oluşumlardır. Çok yaygınlaşması durumunda elektrocerrahi bir müdahale gerekebilir. Ama genelde tedavisi dermokozmetik ürünlerle sağlanmaktadır. A vitamini içeren kremlerin kullanımı ile, lazer ya da cerrahi operasyonla temizlenebilmektedir.