Hamilelikte Kesenin Görünmemesi
Baş dönmesi, mide bulantısı ve kilo alımı gibi üç etkenin birleşimi sonucu düşünülen hamilelik ihtimali gebelik testi ile evde kontrol edilebilmektedir. Fakat doğru sonuç için çıkan değer pozitif de negatif de olsa anne adayı doktor kontrolüne ve kan testine tabi tutulmalıdır. Evde yapılan testler güvenilir olmadığı gibi dış gebelikte doktor muayenesi olmadan anlaşılmamaktadır. Gebelik kesesi ultrason ile görüntülenir. Yapılan kan testi sonucu hamilelik teşhisi konulsa dahi gebelik kesesi görünmeyebilir.
Dış Gebelik Nedir?
Döllenmiş yumurtanın rahim içinin dışında yerleşmesi sonucu olur. Tüplerde, yumurtalıklarda ve karın içinde olabilmektedir. Ancak en sık rastlanan dış gebelik tüplerde yani tubalarda görülür.
Her yüz gebelikten ikisi dış gebeliktir. Uzman dahilinde kontrolünün sağlanması gerekir. İlerlemesi boyutunda annenin ölümüne sebep olabileceği için düzenli olarak takip edilmesi gerekir. Genellikle ilk üç ayda teşhis konulmamış anne adayları hayatını kaybedebilir.
En belirgin belirtisi vajinal kanamadır. Bunun dışında karında veya kasıkta ağrı, adet gecikmesi, tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi ve bulantı gibi belirtileri vardır.
İleri yaştaki kadınlarda, tüp etrafında oluşmuş yapışıklıktan dolayı, daha önce tüplerle ilgili bir operasyon geçirmiş olmak sebepleri arasındadır. Zenci ırkta dış gebelik daha fazladır.
Gebelik yumurta hücresi ve spermin döllenmesi sonucu oluşur. Bu döllenme gebelik başlangıcı sayılır. Bundan sonraki süreçte anne adayının kan değerlerindeki gebelik hormonu yükselir. Kan değerindeki bu yükselme adet gecikmesine sebep olur. Fakat adet gecikmesinin tek sebebi gebelik değildir.
Adet Gecikmesinin Nedenleri Nelerdir?
- Stres,
- Hastalık,
- Kullanılan ilaçlar,
- Kilo değişimi,
- Vücuttaki bir değişim,
- Yoğun programlı egzersiz,
- Şehir değişikliğine bağlı seyahat,
- Yaş
Hamilelik Kesesinin Görünmeme Nedenleri Nelerdir?
1-)Bebeğin Çok Küçük Olması
Adet gecikmesine bağlı olarak kimi zaman psikolojik kimi zaman fizyolojik baş dönmesi ve mide bulantısını hisseden birçok kadın ultrason muayenesine gider ve kese görünmeyebilir. Bebek çok küçük olduğu için görüntüleme mümkün olmaz.
2-)Düşük Yapma İhtimali
Kanama sonucu anne rahminde oluşan kese gidebilir ve görülemez.
3-)Dış Gebelik
Dış gebelik olması durumunda ultrasonda kese görülmez. Fakat bu durumda hızlı teşhis koymak yanlış olur. Anne adayı bir süre bekledikten sonra tekrar ultrasonla muayene olmalıdır. Kese beklemeye rağmen hala görülmüyorsa, dış gebelik olabilir.
Hamilelik Kesesini Görebilmenin İdeal Zamanı
Bebeğin anne rahmine yerleşmiş olması ve 10 günlük bir sürenin geçmiş olması gerekir. Kesenin daha net görüntüsü dört beş haftalık gebeliklerde görülür.