Kasık Mantarı Lekesi
Kasık mantarı, diğer mantar hastalıkları gibi ciltte kasık bölgesinin enfeksiyon kapması sonucu oluşmaktadır. Kasık mantarı bir virüs çeşidi olarak geçmektedir ve genellikle metabolizmaya bağlı hastalıklar sonucu ortaya çıktığı gözlemlenmiştir.
Kasık mantarı aşırı kilolu kişilerde, sporcularda, çok terleyen ya da güneşe fazla maruz kalmış kişilerde sık sık görülmektedir. Kadınlarda ve erkeklerde olabileceği gibi çocuklarda ve bebeklerde de görülebilmektedir. Özellikle erkeklerde ve ergenlik döneminde daha sık rastlanmaktadır. Bir çeşit virüsün neden olduğu bu cilt hastalığı, kasık bölgesi ve katlanmış deriler arasında enfeksiyona neden olabilmektedir.
Kasık mantarı, boyutları küçük olup yuvarlak şeklinde, orta kısımları açık renkli, dışa doğru ise koyulaşan kırmızı renkli bir oluşumdur. Kişide kaşıntı ve şiddetli ağrıya neden olabilmektedir. Kaşıntıya bağlı olarak da cildin tahriş olmasına ve kalıcı iz oluşmasına neden olabilmektedir.
Kasık Mantarı Neden Olur?
Kasık mantarı gözle rahat görülebileceğinden kolaylıkla farkedilebilir ve doktorlar tarafından tanı koyulabilir bir cilt hastalığıdır. Kasık mantarı direkt oluşabileceği gibi vücudun diğer bölgelerinde oluşan mantarın yayılması sonucunda da oluşabilmektedir.
Mantar oluşumuna neden olabilecek etmenler çok fazladır ve dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Kasıkta oluşan mantarın nedenleri şunlardan dolayı olabilmektedir:
- Değişen hava ve iklimlerden dolayı aşırı terlemeden ötürü,
- Hane içinde kişilerin çamaşır, giysi, havlu gibi ürünlerin ortak kullanılması sonucu,
- Havuz, deniz gibi halka açık yerlerde vücudun kaptığı enfeksiyondan kaynaklı,
- Vücudun başka yerlerinde (örneğin ellerde) oluşan mantarın vücutta diğer bölgelere yayılması sonucu,
- Duştan sonra iyice kurulanmayan ve nemli kalan kasık bölgesinde,
- Obez derecesinde fazla kilolu kişilerde katlanan ve sarkan deriler kasık bölgesinde mantara neden olabilmektedir.
Kasık Mantarı Nasıl Tedavi Edilir?
Kasık mantarı için kesinlikle bir cildiye doktoruna gidilmesi gerekmektedir. Yapılan kültür testleri sonucunda mantarın durumuna göre ilaç tedavisi başlamalıdır. Mantar tedavisi genellikle 2 ya da 3 hafta kadar sürmektedir. Kasık mantarı tedavisinde genellikle losyonlar, merhemler, antibiyotikler, ilaçlı pudralar ve spreyler tercih edilmektedir.
Bunun yanında oluşan kaşıntı için kaşıntı kremleri, yaraların kuruması için kurutucu işlevi gören losyonlar veya pudralar, eğer bölge kuru ise tahriş olmaması için nemlendirici ve yumuşatıcı kremler gibi takviye ilaçlar da alınabilmektedir. Ancak tedavi ortalama süreden fazla sürüyorsa tekrar bir hekime başvurulmalıdır.
Tüm bunların dışında kasık mantarından kurtulmak için sık sık temiz çamaşır kullanmak , terledikten sonra bölgeyi kurutmak gibi işlemleri yapmak da yardımcı olacaktır.