Kimyasal Gebelik Sonrası
Kimyasal gebelik sonrasından bahsetmeden önce kimyasal gebelik hakkında bilgi vermekte fayda vardır.
Kimyasal Gebelik Nedir?
- Kimyasal gebelik, tüp bebek tedavisinden sonra hamilelik testinin pozitif çıkması fakat henüz bebek ultrasonda görünmeden düşük yapılması durumudur. Biyokimyasal gebelik, sessiz düşük olarak da isimlendirilen kimyasal gebelik; halk arasında yalancı gebelik olarak tanınmaktadır. İdrar ve kan testinde pozitif çıkan kimyasal gebelik, hamilelik ilerleyemeden kendi kendine son bulmaktadır.
- Kimyasal gebeliğin sebebi; yumurtanın rahme tam anlamıyla tutunamaması ya da döllenmenin sağlıklı şekilde gerçekleşmemesidir. Bu nedenlerle oluşan kimyasal gebelikte, adet kanamasıyla beraber vücuttan atılan gebelik kendiliğinden son bulmuş olur. Bu tür gebelik anne tarafından farkedilmeyebilir. Bu yüzden kimyasal gebelik durumu çoğunlukla, doktorlar tarafından, düşük sayılmamaktadır.
- Beta HCG adı verilen gebelik hormonunun laboratuvarlarda ölçülmesi gerekmektedir. Bu ölçüm sonucu 6-7 çıkan Beta HCG değerleri 48 saatte bir iki katına çıkarak hızlı şekilde artarsa gebeliğin sağlıklı olduğu ve kimyasal gebelik riski taşımadığı kanısına varılır.
Kimyasal Gebelik Belirtileri Nelerdir?
- Kısa süreli adet gecikmesi kimyasal gebelik belirtisi olabilir. Sadece birkaç gün adetinin geciktiğini düşünen kadınlar gebelik testi yapmaya gerek duymaz fakat bu süreç kimyasal gebeliğin belirtisidir ve adet başladığında kan ile beraber dışarı atılmış olur.
- Hamilelik hormonu olan Beta HCG hormonunun 48 saatte bir iki katına çıkmaması durumu kimyasal gebeliğin belirtisidir.
Kimyasal Gebelik Sonrası
Kimyasal gebelik sonrası en çok merak edilen konular yumurtlama ve hamile kalma süreçleridir.
Kimyasal Gebelik Sonrası Yumurtlama Dönemi
Kimyasal gebelik durumu üreme sisteminde ve adet/yumurtlama döngüsünde bir değişimi neden olmaz. Adet döngüsü kimyasal gebelik öncesinde olduğu gibi çalışmaya devam eder. Eğer adet döngünüzde büyük farklılıklar olursa doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Kimyasal Gebelik Sonrası Yeniden Hamilelik
Özel durumlar dışında, kimyasal gebelik sonrası sağlıklı bir gebelik yaşanmasını engelleyecek bir durum yoktur. Yeniden hamilelik durumu söz konusudur. Halk arasında kimyasal gebeliğin sürekli tekrarlayacağı düşünüler ve bu düşünce doğru değildir. Kimyasal gebelik daha sonra da tekrar edebilir fakat bu kesinlikle tekrar eder şeklinde anlaşılmamalıdır.
Tekrarlayan Kimyasal Gebelik
Kimyasal gebelik sürekli tekrarlanıyorsa şu durumlar kontrol edilmelidir;
- Çifte özel bazı durumlar kimyasal gebeliğin sürekli tekrarlanmasına neden olabilir. Bazı kromozomal ve kalıtımsal hastalıklar bu özel sebeplerdendir.
- Annenin rahim duvarında yapısal bozukluk olması ve embriyonun tutunmasını engellemesi kimyasal gebeliğin sürekli tekrarlanmasına neden olabilir.
- Yine annenin kontrol altından olmayan ağır şeker hastalığı veya tiroid (guatr) hastalığı olması.
- Gebelik esnasında annenin bebeği olumsuz etkileyen bir enfeksiyonunun olması veya ilaç kullanıyor olması gibi etkenler kimyasal gebeliğin tekrarlanmasına yol açabilir.
NOT: Dış gebelik durumu ile kimyasal gebelik sık sık karıştırılmaktadır, fakat aynı değildir. Dış gebelik durumu gebeliğin rahim dışında bir kesede oluşmasıdır. Kimyasal gebeliğin aksine Beta HCG hormonunda düşüş değil, sabitlik veya artış durumu gözlenir.