Malignite Ne Demek?

  • 26 Aralık 2017
  • 9.618 kez görüntülendi.
Malignite Ne Demek?

Tıp literatüründe yer alan malignite ne demektir, ne anlama gelir, ne gibi belirtileri vardır? Bu soruların yanıtlarını merak eden pek çok kişi bulunmaktadır. Kelime anlamı olarak “kötü huylu kişi, kötülük isteyen” gibi anlamları bulunan kelimeyi tıbbi açıdan kısaca açıklamak gerekirse malignite, kötü huylu tümör ya da kanser olarak ifade edilebilir. DNA sisteminde ortaya çıkan bir hasar sonucunda ortaya çıkan tümörlü hücrelerin, genel ismi olarak nitelendirilebilir. Genellikle yayılma potansiyeline sahip olması bakımından tehlike arz etmektedir.

Malignite Neden Olur?

  • Vücudun bağışıklık sisteminin zayıflaması ve viral enfeksiyonların bu sayede vücuda girmesi sonucunda, kanser hücrelerinin oluşumu meydana gelebilir.
  • Radyasyon, en büyük oluşum nedenlerinden bir tanesidir.
  • Günümüzde her hazır gıdanın ve kullandığımız her eşyanın da içinde bir miktar bulunan kanserojen maddeler de malignite oluşumunu tetiklemektedir.
  • Kalıtsal rahatsızlıklar, bazı kanser türlerinin bir sonraki nesilde de görülmesine neden olabilmektedir. Buna bir örnek vermek gerekirse; söz gelimi bir anneye göğüs kanseri teşhisi konduğunda, belli bir yaştan sonra bu annenin kız çocuğunun düzenli olarak kontrole gitmesi çok önemlidir. Çünkü kanserde erken teşhis çok önemlidir. Malignite de aynı şekilde kalıtsal nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.

Malignite Belirtileri Nelerdir?

Özellikle vücudun bir bölümünde ortaya çıkan sert ve şiş bir oluşum, malignite kanser veya tümör belirtisi olabilmektedir. Uzun süren iştahsızlık, aşırı ve çok kısa zamanda gerçekleşen kilo kaybı, buna ek olarak halsizlik hissi ve kronik yorgunluk da bu belirtiler arasında sayılabilir. Özellikle kas içlerinde meydana gelen ve kişiye rahatsızlık veren ağrılar da ciddiye alınması gereken belirtilerdir.

Bu belirtilere ek olarak yutkunmada güçlük çekme, omuz bölgesinde ve çevresinde sürekli hale gelen ağrı hissi ve sürekli ishal ile sürekli kabızlık da belirtiler arasında sayılabilir.

Malignite Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi için öncelikle hastanın muayene edilmesi ve hastalığın teşhis edilmesi gerekir. Bunun için kişi yukarıda bahsedilen belirtilerden bir ya da birkaçına sahipse mutlaka doktora gitmelidir.

Hastalığın teşhisi konulduktan sonra tedavi sürecine başlanır. İlk etapta henüz çok fazla yayılmamış bir malignite söz konusu ise cerrahi operasyonla alınması gündeme gelir. Bazen bu tümör alınsa da vücut yineleyebilmekte ve yeniden oluşumu gözlemlenebilmektedir. Bu nedenle hasta, mutlaka düzenli kontrollerini sağlamalı ve doktorun sözünden çıkmamalıdır. Bunun yanında daha ağır bir tedavi olarak kemoterapi de sayılabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ