Myometrium Heterojen

  • 22 Ocak 2017
  • 18.342 kez görüntülendi.
Myometrium Heterojen

Myometrium heterojen, kelime anlamı uterusun orta kas tabakasındaki düzensiz büyüyen lezyonlar anlamına gelmektedir. Kelimenin kökeni myom’dan gelir. Myom, farklı sebeplerden ötürü kadınlarda meydana gelen ur/tümördür. Halk arasında rahimde ur çıkmış kelimesi aslında myom anlamına gelir. Myomlar içlerinde düz kas ve bağ dokusu içeren iyi huylu kitlelerdir. Tümör dendiğinde birçok insan korkar. Fakat myomlar iyi huylu yani büyüme yapmayan, diğer dokulara yayılmayan tümörlerdir.

Rahim Anatomisi

Uterusun kalın duvarları üç tabakadan oluşur. En içteki duvarı endometriumdur ve her ay adet dönemi boyunca gebelik olmazsa atılır ve yenilenir. Ortadaki kas tabakası ise myometriumdur. Uterusun en kalın tabakasıdır. Bu kaslar adet kanaması sırasında içte biriken kanı, hamilelik sırasında ise bebek ve plasentayı rahim dışına atmak için kasılırlar. Uterusu dıştan çevreleyen tabaka ise seroz zar adını alır. Rahimi diğer organlardan ayırarak tutunması için destek bağ yapılarını oluşturur.

Myomların Nedenleri Nelerdir?

Bazı kadınlarda sürekli yeni myomlar oluşurken bazı kadınlarda hayatları boyunca hiç oluşmaz. Bunun nedeni tam olarak bilinememektedir. Fakat pek çok hekim bu myomların östrojen etkisi ile geliştiğine inanırken bir kısım hekim de bu myomların östrojenle alakasız olduğunu düşünmektedir.

  • Östojen seviyesinin çok fazla arttığı ergenlik döneminden önce myomlar oluşmaz.
  • Yüksek doz östrojen içeren doğum kontrol haplarının etkisi ile myomlar büyürler.
  • Gebelik döneminde artan östrojen ile hızla büyürler.
  • Menopozdan sonraki dönemde östrojen azalması ile küçülürler. Ayrıca menopozdan sonra myom oluşumu görülmez veya çok nadiren görülür.

Fakat tüm bunlara rağmen myom oluşumunda sadece östrojen etken değildir.

Myomda Tanı Koyma

Jinekolojik muayene ile tespit edilmeleri oldukça kolaydır. Ayrıca başka bir sebepten ötürü karın boşluğunun açıldığı ameliyatlarda da kolayca fark edilirler. En önemli tanı aracı ise ultrasonografidir. Myomları ayırmak için yumurtalık bölgesinde kitle, adenomyozis, uterusa ait şekil bozuklukları, vajinal kanamaya yol açan diğer durumlar da göz önünde bulundurulmalıdır.

Myomların Belirtileri

  • Adet düzensizliği: Çok fazla adet kanaması olmasına yol açabilir. Bunu sonucunda ise kişide kansızlık görülür. Ayrıca kanama bozuklukları da yapar. Doktora başvurmada en sık nedenlerden biridir.
  • Kasık ağrıları: Nadir görülen bir belirtidir. Normalde adet dönemini ağrısız geçiren kadınlarda birden ağrılar olabilir. O zaman bu durumdan şüphe edilebilir. Hemen doktora başvurmak gerekir.
  • Karında şişlik: Bu durumdan ötürü sık idrara çıkma, rektuma baskı nedeniyle kabızlık görülebilir.
  • Kısırlık (infertilite) ve gebelik problemi.

Bu belirtilerden biri veya bir kaçı sizde görülüyor ise mutlaka doktora başvurmalısınız.

Myomda Tedavi

1)İlaç tedavisi

Eğer ciddi bir rahatsızlık vermiyorsa tedavi gerekmeyebilir. Sadece rutin izleme yapılabilir. Her 6 ayda bir jinekolojik muayene ve transvajinal ultrason yapılır. Myomu küçültmek için östrojen seviyesini düşüren ilaçlar verilebilir. Fakat bu ilaçların çok da bir etkisi yoktur. Ayrıca östrojen seviyesinin düşmesi kadınlarda başka sorunlar yaratabilir.

2)  Cerrahi tedavi

En güvenilir, en doğru tedavi yöntemidir. Myomektomi denilen bu işlem myomun alınması veya histerektomi operasyonu yani rahmin tamamının alınması şeklinde uygulanabilir.
Kendinizde değişik bulgular veya ele gelen kitleler hissediyorsanız, mutlaka doktora başvurunuz. En doğru tanı ve tedaviyi doktorunuz uygulayacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ