Nefes Alamamak Boğuluyor Gibi Olmak

  • 31 Temmuz 2018
  • 3.657 kez görüntülendi.
Nefes Alamamak Boğuluyor Gibi Olmak

Nefes alamama ve buna bağlı olarak hissedilen boğuluyormuş hissi aslında birçok fobi ya da rahatsızlıktan dolayı meydana gelebilmektedir.

Nefes Alamamak Boğuluyor Gibi Olmak

Burada aslında bu rahatsızlığı nasıl hissettiğiniz önemli. Bu durum astım ya da nefes darlığından kaynaklanabilecek bir durum olabileceği gibi psikolojik olarak da yaşayabilirsiniz. Bu konu hakkında detaylı bir bilgiye sahip olmak isterseniz, aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Psikolojik Olarak Nefes Alamama Hissi

Psikolojik olarak boğuluyor hissini yaşamak yani nefes alamama hissi genelde bir durumdan kaynaklı olur ve kalp çarpıntısı ile birlikle görülmektedir. Çok fazla yemek yemek, aşırı heyecanlanma, aşırı stres gibi durumlarda sık sık bu hisle karşılaşılabilmektedir. Böyle durumlarda ise uygulayabileceğiniz birkaç yöntem vardır. Bunlardan da bahsetmek gerekirse;

  • Aşırı heyecanlandığınız durumlarda bir yerde oturun ve bir bardak su için.
  • Derin nefesler alarak ve zihninizi oyalayacak şeyler düşünerek çarpıntınızı ve nefesinizi düzene sokabilirsiniz.
  • Uzanabileceğiniz bir alan varsa sırt üstü uzanarak birkaç dakika gözlerinizi kapatın ve yine derin nefesler almaya çalışın.

Bu yazdığımız yöntemleri kullanarak daha rahat bir şekilde bu hissin geçmesini sağlayabilirsiniz. Böyle bir durumda kaldığınızda panik yapmaktan ziyade soğukkanlı olmanız sizin daha çabuk bir şekilde rahatlamanızı sağlayacaktır.

Fiziksel Olarak Nefes Alamama Hissi

Çok sık sigara kullanmak ya da havasız bir ortamda kalmak, bahar zamanları ya da tozlu alanlarda özellikle astım ve nefes darlığı rahatsızlığı olan kişiler çok sık nefes alamadığını düşünür. Eğer kullanmış olduğunuz bir ilacınız varsa, ilk etapta onu almanızı öneririz. Çok ciddi bir şekilde tıkandıysanız da yanınızdaki kişilerden yardım istemeniz, daha çabuk bir müdahale ile daha kısa sürede toparlanmanızı sağlayacaktır. Böyle bir tıkanma durumu yaşamamanız için dikkat etmeniz gerekenler vardır. Bunlardan bahsetmek gerekirse;

  • İlacınızın her zaman yanında olduğuna emin olmalısınız. Eğer astım hastalığınız varsa doktorunuzun vermiş olduğu hava ilacınıza çabuk ulaşabiliyor olmanız oldukça önemlidir.
  • Tozlu ortamlarda uzun süre kalmamalısınız. Toz direkt olarak boğazını tıkayacağı için nefes almanızı zorlaştıracaktır.
  • Sigara kullanıyorsanız eğer sigarayı bırakmalı ya da azaltmalısınız. Böylece ciğerleriniz düzelecektir ve nefes alamama ya da boğulma hissiniz daha az düzeyde yaşanacaktır.
  • Aşırı dumanlı ve sigara içilen kapalı alanlarda kesinlikle bulunmamalısınız. Böyle ortamlar herhangi bir rahatsızlığı bulunmayan kişilerin dahi nefes almasını engelleyeceği için astım hastalarının daha çok rahatsız edecek ve boğuluyor hissini yaşatacaktır.
  • Özellikle ilkbahar zamanı polen tozu dediğimiz çiçeklerin tozları da kişileri etkileyebilmektedir. Orman gibi polenlerin bulunacağı alanlara en azında 20 gün kadar uğramamanız veya tedbirli olmanız önemlidir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ