Omuz Düşüklüğü

  • 10 Ocak 2018
  • 17.123 kez görüntülendi.
Omuz Düşüklüğü

Omuz düşüklüğü problemi ile en çok çocukluk çağından ergenlik dönemine geçişte rastlanır. Eğer çocukta veya gençte duruş bozukluğu veya omurgayı etkileyen herhangi bir rahatsızlık varsa, omurga eğri olarak gelişir.

Omurga eğriliği gözle görülebilir. Sırt kısmından bakılınca sağ ve sol omzun simetrik olmaması eğriliğin göstergesidir. Eğer çocuğunuzda veya sizde böyle bir durum varsa mutlaka tedavi için doktorunuza başvurmalısınız. Ergenlik döneminde en sık rastlanan ve omuz düşüklüğüne neden olan hastalık skolyozdur. Skolyoz diğer adıyla omurga eğriliği, omurganın sağa veya sola doğru eğilerek C veya S şeklini almasıdır.

Skolyoz bazen bir hastalık sonucunda veya duruş bozukluğu sonucunda oluşabilir. Omurganın herhangi bir kısmında olabileceği gibi tamamında da olabilir. Skolyoz olma olasılığı kadın ve erkeklerde eşittir. Fakat kadınlarda daha hızlı ilerler. Çocukların gelişme dönemi olan ergenlikte her organın hızla büyümesi gibi omurga da hızlı bir şekilde büyür ve gelişir. Bu nedenle eğrilik varsa eğrilik hızlı bir şekilde artar. Ergenlik sonrasında dönemde genellikle çok çok yavaş ilerler veya durur.

Skolyozun(Omurga EÄŸriliÄŸinin) Belirtileri Nelerdir?

  • Sırt kısmından bakılınca omurganın S veya C ÅŸeklini alması,
  • Omuzların aynı hizada olmaması (omuz düşüklüğü),
  • KamburluÄŸun baÅŸlaması ve ilerlemesi,
  • Solunum deÄŸiÅŸiklikleri /sıkıntısı,
  • AkciÄŸer enfeksiyonlar,
  • Kronik aÄŸrı,
  • Hareket yeteneÄŸinin kısıtlanması.

Omuz Düşüklüğü Tedavisi

1-)Çevresel Şartları Düzenleme

Yeni nesil çocuklarda gelişen teknoloji ile beraber asosyalleşme, hareketsiz ve pasif bir yaşam vardır. Sürekli bilgisayar veya telefonla zaman geçirme de işe eklenince boyun, omuz ve bel ağrıları çocuklarda görülmeye başlamıştır.

Ayrıca çocuklardaki hareketsiz yaşamla beraber yanlış oturma pozisyonları da eklenince skolyoz gibi sorunların görülmesi de artış gösterir. Çevresel şartlar düzenlenerek ve çocuklar hareketli yaşama geçirilerek bu gibi problemler erken yaşta çözülebilir. Eğer omurga eğriliği başladıysa, spora yönlendirme ve özellikle yüzmeye gönderme en iyi çözümlerden olacaktır. Doktorunuzun önerdiği şekilde tedaviye devam etmeniz hızlı iyileşmeyi sağlayacaktır.

2-)Fizik Tedavi Egzersizleri

Fizik tedavi uzmanı tarafından yaşınıza, cinsiyetinize ve hareket yeteneğinize bağlı olarak hareketler belirlenecektir. Bu hareketler ile iyileşme zaman ister. Fakat düzenli olarak yapılan bu hareketler ile skolyoz tamamen tedavi edilebilir.

3-)Korse Tedavisi

Bu tedavi yöntemi büyümenin devam ettiği yani çocuklarda daha etkilidir. Eğriliği 20-40 derece arası olan kişilerde de etkili bir yöntemdir. Korse kullanmak cerrahi tedavi gerekliliğini azaltır. Fakat en önemli nokta korseyi gün içinde sürekli takabilmektir. Yapılan en büyük hata korseyi iş ve uyku saatleri dışında takmaktır. Günde en az 20 saat takılması sonucunda etkisi görülebilir. Eğer doktorunuz korse vermediyse, kesinlikle kullanmamalısınız. Yanlış kullanım sonucunda duruşunuz daha da bozulabilir.

4-)Cerrahi Tedavi

Akciğer gelişimini tamamlamış, ergenlikten çıkmış gençlerde ve yetişkinlerde 40-45 derece eğrilik varsa cerrahi tedavi uygulanır. Düzeltme veya dondurma ameliyatları yapılmaktadır. Kısa ve basit bir işlemdir. Doktorunuz tanı ve teşhisten sonra cerrahi tedavi gerekli olup olmadığını belirtir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ