Sürekli Ateşim Var
Birçok hastalığın sebebi ya da sonucu olarak yüksek ateşle karşılaşmaktayız. Ateş vücudun normal ısısının değişmesi olarak tanımlanır. Vücut kendini normal ısısı yükseldiğinde terleyerek düştüğünde ise titreyerek dengelemeye çalışır. Vücudun normal ısısı 37.2-37.7 aralığı olarak bilinmektedir. Vücut ısısı 38 derece ve daha yüksek olduğu belirlenirse ateşin olduğu düşünülür.
Sürekli Yüksek Ateş
Ateş yüksekliği çoğunlukla grip, zatürre, idrar yolu ve apandisit gibi hastalıklar nedeniyle karşılaşmaktayız. Yüksek ateş organlara zarar vereceği gibi vücut işleyişine de sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle yüksek ateş problemiyle karşılaştığımızda mutlaka uzman bir doktora gitmemiz gerekmektedir.
Vücudun ısının dengede olması vücut işleyişinin normal gerçekleşebilmesi için oldukça önemlidir. Vücut ısını beynin ön kısmı olarak da bilinen hipotalamus sağlar. Vücut ısısı çocukların yetişkinlere göre daha yüksek olduğu bilinmektedir.
Ateşin nedeni kullandığımız ilaçlardan dolayı olabileceği için kullanılan ilaçların oluşturabileceği yan etkilerine bakılıp ona göre ilacı yazan doktora belirtilmelidir. Özellikle tiroitle ilgili olan ilaçların ateş oluşturması gibi yan etkileri bulunmaktadır.
Yüksek ateş birçok hastalığın sebebi ya da sonucu olabileceği gibi bulunduğumuz ortamlardan da kaynaklı olabilir. Ateş yetişkinlerde ağız ve koltuk altından, çocuklarda makat bölgesinden ölçülmesi daha doğru bir sonuç verecektir. Ateşi ölçmek için termometre kullanılmaktadır. İlerleyen teknolojiyle birlikte daha doğru ve hassas ölçülmüş sonuçlar alabileceğimiz ateş ölçerler üretilmiştir. Bir tane ateş ölçer her ev ve iş yerinde mutlaka bulundurulmalıdır.
Yüksek ateş beyinde hasar, az su alımı istediğinin azalması sonuncunda dehidrasyona sebebiyet verebilmektedir. Yüksek ateşle karşılaştığımızda su tüketimini azaltmamalı daha fazla yapmamız gerekmektedir. Doktora gitme sürecinden önce ılık duşa girilmeli ya da anlımıza veya boynumuza ılık suya batırılmış bir kez koymamız ateşimizi düşürmeye yardımcı olabilir. Ek olarak üzerinizdeki kalın kıyafetleri çıkarmak da işinize yarayacaktır.
Sürekli olarak ateş problemiyle karşılaşılması küçümsenmeyecek kadar önemli bir sorundur. Sabah akşam düzenli olarak ateşlerin ölçülmesi gerekebilir. Eğer ateş problemi sürekli devam etmekte ise mutlaka uzman hekime gitmeli dikkatli bir şekilde araştırılmasına önem göstermeliyiz. Doktora görünmeden asla ilaç kullanılmaması gereken bir durumdur. Doktorun uyguladığı tedavi yöntemi eğer işe yaramıyorsa tekrar doktora gidip bunun belirtilmesi gerekmektedir. Detaylı bir şekilde mutlaka incelenmesi gereken bir durumdur.
Yüksek Ateş Neden Olur?
- Gereğinden fazla kalın giyinmek
- Hızlı ve zorlayıcı egzersiz
- Bakteriyel deri enfeksiyonu
- İdrar yolu enfeksiyonu.
- Viral solunum solu enfeksiyonu
- Apandisit
- Kolonda anormal bir cebin iltihaplanması
- Bronşit
- Beyin apsesi
- Septik şok
- Menenjit
- Havale
- Zatürre
- Tüberküloz
- Epiglottik
Eğer sürekli ateşim var şikayetiniz devam ediyorsa, konuyla ilgili uzman hekime başvurmanızda yarar vardır.