Vücuttaki Morluklar

  • 28 Kasım 2017
  • 3.325 kez görüntülendi.
Vücuttaki Morluklar

Vücutta oluşan morluklar bazen ani darbeler sonucu olurken bazen kendiliğinden vücutta oluşur. Ani darbe sonucu olan morluklar küçük kılcal damarı kanaması olduğu için bir süre sonra geçecektir. Lakin kendiliğinden oluşan morluklar ise tedirginlik yaratabilir. Bu tarz morluklarla birlikte nefes darlığı, göğüs ağrısı, burun kanamaları ya da tırnaklarda renk değişimi gibi olgular da görülmeye başlanmışsa hemen bir doktora göstermek gerekmektedir. Çünkü bir sebep yokken oluşan morluklar olağan dışı olarak değerlendirilir.

Vücuttaki Morluk Oluşumlarının Nedenleri Nelerdir?

1-)Travma Etkenleri

Vücudun bir bölgesini bir yere çarptığınızda veyahut bir darbe aldığında o bölgede travma oluşmuş olur. Tenin altındaki dokunun zedelenmesi, damarlardaki rengin değişmesi ve kılcal damarlardaki kanamalara sebep olması ile bu bölgede morluk oluşur. 2 veya 3 hafta sonunda bu morlukların iyileştiği görülür.

2-)YaÅŸlanma

Yaşlanmanın etkisi olarak cilt eskisi kadar esnek olmaz ve çok daha çabuk hasar görebilir. En ufak bir darbe sonucu bile kan damarlarında kolay bir kanamaya sebep olabilir. Deri altındaki yağ oranları da azaldığı için morluklara sık sık rastlanmaktadır.

3-)Uzun Süreli İlaç Kullanımı

Bazı ilaçlar vardır damarda kan incelemesine sebep olur, bazısı ise cildin daha çok incelemesiyle kolay morluklara zemin hazırlar. Örneğin E vitamini, balık yağı, kortizon, aspirin gibi ilaçlar bu durumlara sebep olabilmektedir. Kan inceltici ilaçlar ise deri altında kolay kanamalara yol açar.

Bunların dışında sık alınan ağrı kesici ilaçlar bacaklarda morluklara sebep olur. Alerji, egzama ve astım ilaçları da cildi daha hassas hale getirir. Ama yine de bu ilaçları kendinize göre bırakıp alamazsınız. Şikayet ve yan etkilerini doktorunuza bildirip onun kontrolü ile değişikliğe gitmek her zaman en sağlıklısıdır.

4-)Çeşitli Hastalıklar

Altta yatan hastalıklar sebebiyle oluşan morluklar genellikle bir sebep yokken ortaya çıkan morluklardır. Diğer sebepler daha çok darbe sonucu olan morlukları kapsarken altta yatan hastalıklar sebebiyle oluşan morluklar daha ciddi bir durum oluşturur. Bu tarz oluşan morluklar ile birlikte başka rahatsızlıklar da görülür. Devam eden sürekli şikayetler görülür. Böyle durumlarda kendi kendinize teşhis koymak kesinlikle yanlıştır. Bu hastalıklardan bazıları şunlardır:

  • Hemofili: Genetik olan bir kan hastalığıdır. Kan pıhtılaÅŸmasında zorluk oluÅŸmasına sebep olur. Bu nedenle en ufak bir kanamanın durması vakit alabilir.
  • Trombosit Fonksiyon BozukluÄŸu: Trombosit sayısında azalma sonucu kan pıhtılaÅŸmasının zayıflaması ve aksaması sonucu kanamalar meydana gelebilir.
  • Von Willebrant Hastalığı: Farklı tipleri vardır. Genetik bir kanama hastalığıdır. Hafif bir darbe ile bile morluklara sebep olabilir.
  • C Vitamini EksikliÄŸi: C vitamini insan saÄŸlığı ve bağışıklık sistemi için önemlidir. Özellikle dokuları geliÅŸtirir. EksikliÄŸinde ise doku zayıflaması sonucu kılcal damarların da zayıflamasına sebep olur. Kolay kanamalar ve morluklar bu ÅŸekilde oluÅŸmaktadır.

Bunların dışında diğer hastalıklar ise; kılcal damar çatlaması, anemi, diyabet, alerji, enfeksiyon, kalp ve damar hastalığı, lösemi rahatsızlıklarıdır.

Vücuttaki Morlukların Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vücuttaki morlukların çok farklı sebepleri olduğu için ilk önce bir doktor kontrolüne gidilmelidir. Merhem veya ilaç tedavisi ile iyileşme süreci hızlandırılır. Lakin morlukların sebepleri altında başka hastalıklar mevcutsa doktor başka birimlere de yönlendirip gerekli testler ile olan hastalığın tedavi sürecine başlayacaktır. Bunların dışında vücuttaki morluklar derecesine göre 2-3 gün ile 10-12 gün arası iyileşme göstermektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ