Yanak İçi Küçük Acısız Beyaz Leke

Yanak İçi Küçük Acısız Beyaz Leke

Yanak içerisi ve ağız içi, diğer organlara oranla daha duyarlı bir yapıdadır. Mikroorganizmalar veya sıklıkla kullanılan ilaçlar ağız içerisinde tahrişe ve bunun sonucu olarak beyaz lekelere yol açabilmektedir. Bunların dışında ağızda leke oluşması genel bir ifade olmakla beraber iltihap, enfeksiyon, tahriş, travma gibi faktörle sonucunda oluşabilmektedir.

Pamukçuk olarak bilinen ağız içerisinde beyaz leke oluşumu, mantar enfeksiyonu sonucu oluşur. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde özellikle ağız içerisinde enfeksiyon ve iltihaplanma oluşma riski daha fazladır. Yanak içerisinde oluşan beyaz lekeler ve hafif şişkinlerle tanınmaktadır.

Yanak İçerisinde Küçük, Acısız Beyaz Leke Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

  • Pamukçuk oluşumu “candida albicans” mantar enfeksiyonundan kaynaklıdır. Bağışıklık sisteminin zayıflaması mantar, virüs ve bakteriyel enfeksiyonların oluşma riskini arttırmaktadır. Bunların dışında bazı kronik hastalıkların belirtisi olarak ağız içerisinde beyaz lekeler ve pamukçuk oluşumları yaşanabilmektedir.
  • Lekelerin oluştuğu bölgede ağız içerisinde yanma ve ağrılar oluşabilmektedir.
  • Diyabet hastalarında tükürükte yüksek oranda glikoz içermektedir. Mantarlar şekerli ortamda üremesi fazla olduğundan şeker hastalarında pamukçuk oluşumu sık gözlenmektedir.
  • Kanser hastalarında bağışıklık sistemi çok zayıfladığı için bu tarz ağız içi yaraların oluşma riski yüksektir.

Ağız İçerisinde Küçük, Acısız, Beyaz Leke Oluşmasında Risk Faktörü Kişiler Kimlerdir?

Kansızlık sorunu olan kişilerde, sürekli antibiyotik ve ilaç kullanan kişilerde tablet formlarının ağız içerisinde tahriş yaratması, aşırı zayıf ve psikolojik sorunlara bağlı olarak stresli kişilerde ağız içerisinde beyaz lekeler ve hafif şişlik şeklinde gözüken pamukçuklar oluşur.

Ağız İçerisinde Küçük, Acısız, Beyaz Leke Oluşumunun Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Ağız içerisinde oluşan bu beyaz, acısız hafif şişlik şeklinde oluşan beyaz lekelerin tedavisinde genellikle eczanelerde satılan solüsyonlar leke içerisindeki iltihabı uzaklaştırarak şişliklerin ve lekelerin temizlenmesinde kullanılmaktadır.
  • Ağız içerisinde enfeksiyonun yayılmasını engellemek için antiseptik ağız spreyleri veya gargaralar kullanılmaktadır.
  • Tuzlu su en iyi antiseptiklerdendir. Tuzlu suyla yapılan gargaralar bu enfeksiyonun ağız içerisinde yayılmasını engellemektedir.
  • Bunların dışında bağışıklık sistemini güçlendirmek için vitamin takviyeleri ve doğal takviyeler kullanılarak bu tarz mantar, bakteriyel ve viral enfeksiyonların oluşumu engellenebilir.
  • Uykusuzluk ve stres sorunları olan kişilerde bu tarz ağız içi yaraların oluşması normaldir. Bu hastaların kendilerini rahatlatmaları gerekmektedir. Bu tarz rahatsızlıkları olan kişilerde ağız içerisinde oluşan yaralar bir süre sonra kediliğinden geçme eğilimindedir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ