Yanlış Kaynamış Kırık Parmak

  • 15 Mart 2018
  • 3.349 kez görüntülendi.
Yanlış Kaynamış Kırık Parmak

Yanlış kaynamış kırık parmak içeriğinde ilk olarak kırık nedir konusundan bahsedilmektedir.

Kırık Nedir?

Günlük hayatımızı idame ettirmemizi sağlayan vücudumuz pek çok kaza ve darbeler sonucunda fonksiyonlarında bozulmalar yaşayabilir. Bu duruma en çok maruz kalan uzuvlarımız, eller ve parmaklardır. Vücudun kemik şeklinin bozulması kırık şeklinde ifade edilebilir. Kırıkların oluşmasında genellikle dış müdahaleler etkilidir. Kırıklar çeşitli kazalar, ters hareketler, kemik erimesi ve düşmelerden kaynaklanabilir. Bu gibi durumlarda hasta hemen doktora giderek tedavisini yaptırmalıdır.

Kırık çeşitleri kapalı kırık, açık kırık ve parçalı kırık olarak üçe ayrılır. Kapalı kırıkta deri altında bir kırılma vardır. Açık kırıkta hem içeride hem de dışarıda gözle görülür bir kırık hali olur. Parçalı kırıkta aynı kemiğin farklı yerlerden kırılması söz konusudur. Kırıkta kişi şiddetli bir acı hissederken hareket ettiremez. Kırık bölgede şişlik, morarma görülür. Yine hastada kan kaybı, organ ve deride ve kemiklerde hasarlara neden olabilir. Özellikle yaşlılar kemikleri konusunda daha riskli bir grup oluşturduklarından kırıklar konusunda daha dikkatli olmalıdırlar. Çünkü yaşlılarda kırık ihtimali fazla iken kemiklerin kaynaması daha zordur.

Yanlış Kaynamış Kırık Parmak

Kırık sonrasında yapılan tedaviden sonra parmakta yanlış bir kaynama şekil bozukluğu yaratabilir.

Bu sorun tam iyileşti derken parmaklardaki yanlış kaynamış kırıklardaki deformasyon yaratarak kişinin hareket kaybı nedeniyle günlük hayatında ellerini kullanmasını olumsuz etkileyebilir. Yine şekil bozukluğu nedeniyle kişinin hayatını psikolojik olarak negatif etkileyebilir.

Yaşanan kırık tedavinin son aşamasında açılan alçı ile kırık parmağın yanlış kaynadığı fark edilebilir. Hastanın kemiğinin yanlış kaynamasında doktorun röntgeni yanlış yorumlaması veya alçının yanlış yapılmasından kaynaklanabilir. Kemiğin yanlış kaynadığı durumlarda tedavisi genel cerrah tarafından anestezi yardımıyla ameliyat ile yanlış kaynayan kemikler bulunarak yeniden bir işlem ile birbirinden ayrılabilir. Gerekli görülürse implant tedavisi de yapılabilir.

Kemiklerin yanlış kaynamasını engellemek için;

  • Kırıklara zamanında müdahale edilmeli.
  • Sürekli takip edilerek tedavi süreci doğru yönlendirilmeli.
  • Kemikleri güçlendirme hareketleri yapılmalıdır.
  • Kırık alçıdaysa hasta hareketlerini sınırlandırmalı.
  • Kemik hareketleri kırığın yanlış kaynamasına yol açabileceğinden alçı doktor tarafından çıkarılmalı ve tedavinin sonlanıp sonlanmadığı doktor tarafından ifade edilmelidir.

Yanlış Kaynayan Kemiklerde Tedavi Süreci Nasıl İşler?

Yanlış kaynayan kemik acilen düzeltilmelidir. Bunun için yanlış kaynayan parmak tekrar tedavisi doğru şekilde yapılmaya çalışılır. Bunun için hasta uyutulur ve yanlış kaynayan parmağın tedavisi alçı ya da cerrah tarafından gerçekleştirilen operasyon yapılır. Alçı yardımıyla kemiklerin kaynaması sağlanır.

Alçının süresi kırık durumuna göre değişmektedir. Bu tedavi sonrasında hastanın fizik tedavi kullanılarak iyileşmesine destek olunur. Bu tedavinin sonucunda hastanın iyileşip iyileşmediği bu tedavi sürecinin başarısı ile doğru orantılıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ