Yemek Yedikten Sonra Kuru Öksürük
Yemek yenmesinden sonra ya da yemek yeme esnasında öksürük oluşumu sık sık meydana gelebilen bir durumdur ve genellikle ciddi bir hastalığa işaret etmemektedir.
Yemek yedikten sonra meydana gelen kuru öksürük çok sık oluşmaya başlayıp kronik bir hal alırsa altında yatan nedenin araştırılması, kişinin sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.
Yemek yedikten sonra boğaza bir lokmanın takılması gibi durumlardan dolayı boğazda refleks kaynaklı öksürük oluşumu gözlenebilmektedir. Bu durum genelikle nadiren görülen ve tedavi gerektirmeyen, acil müdahale ile hızla düzeltilen durumlardır.
Kuru Öksürük Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?
Kronik Hastalıklar
Özellikle akciğerlerde meydana gelen kronik hastalıkların sonucunda kuru öksürük kaçınılmaz bir şekilde meydana gelmektedir. Bu durum KOAH gibi akciğer rahatsızlıklarında sık sık gözlenir. Hastalığın başlarında hafif olan kuru öksürük giderek şiddetlenmektedir.
Kişinin sosyal yaşantısını ve sağlık durumunu en güzel düzeyde tutmak amacıyla tedaviye öksürük kesici ilaçların eklenmesi de faydalı olabilmektedir.
Astım hastalığı toplumumuzda fazlaca görülen bir diğer kronik hastalıklardandır. Akciğerlere giden bronşlarda meydana gelen inflamasyon sonucunda oluşmaktadır.
Bu rahatsızlığa sahip kişiler özellikle kriz öncesi anlarda sık sık kuru öksürük krizlerine girmektedir. Böyle durumlarda tetikleyen durumlardan uzak durulması gerekmektedir.
Çeşitli İlaçlar
Birçok ilaç yan etki olarak bilinmemesine rağmen kuru öksürüğe sebep olmaktadır. Özellikle hipertansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaç gruplarında bu durum daha sık görülmektedir.
Kişi, ilaç kullanmaya başladıktan kısa bir süre sonra bu duruma karşı tolerans gösterebilir, bazı durumlarda ise kişi ilaç kullanımı boyunca aynı yan etkileri vermektedir. Böyle durumlarda kişinin sosyal yaşantısını ve sağlığını göz önünde bulundurarak ilaç değişikliğine gidilebilir.
Enfeksiyon Kaynaklı Hastalıklar
Üst solunum yolları enfeksiyonu özellikle kış aylarında zorlu hava şartlarının gelmesi ile çok daha fazla görülür. Bademciklikler, yutak, burun bölgesini ve boğaz mukozasını özellikle etkileyen bu hastalıklarda sık sık kuru öksürük oluşmaktadır.
Kuru öksürük kaynağının diğer hastalıklardan ayrılması, üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunu düşünmek için birkaç semptomun daha kesin olarak bilinmesi ve doktor tarafından tanının konulması gerekmektedir.
Enfeksiyon kaynaklı hastalıklarda meydana gelen kuru öksürüğün tedavi edilmesi için öncelikli olarak semptomatik tedavi yapılması ardından tedavi yeterli gelmezse, antibiyotik kullanılması gerekmektedir. Kişi bu süre zarfı boyunca boğazlarını yumuşatacak, kuru öksürüğü giderecek bitkisel çay karışımlarından faydalanabilir.