Yumurtalıklarda Sertlik ve Şişlik
Yumurtalıkların sertleşmesi ve şişmesi gözle görülmediği için ilk başlarda kadınlar tarafından anlaşılmayabilir. İlerleyen dönemlerde oluşabilecek ağrıyla fark edilen bu durumlarda hastalık ilerlemiş olabilir. Bu yüzden son derece dikkat olunmalıdır. Kadınlar yumurtalık muayenesi hakkında bilgi edinip kendi kendilerine fikir sahibi olabilirler. Bu sayede meydana gelebilecek şişlik ve sertlikler erkenden fark edilip doktora başvurulur.
Problem ilerlemeden fark edip doktora başvurmak oluşabilecek problemlerden minimum hasarla kurtulmanızı sağlayacaktır. Yumurtalık şişmesinin birçok farklı nedeni olabilir. Bu durum basit sebeplerden kaynaklanabileceği gibi ciddi problemlerin de habercisi olabilir.
Yumurtalıklarda Şişme ve Sertleşmenin Nedenleri Nelerdir?
Yumurtalıklarda görülen şişliğin en sık sebebi enfeksiyonlardır. Farklı sebeplerden dolayı yumurtalıklar enfeksiyon kapabilir ve iltihapla dolabilir. Bunun sonucunda yumurtalıklar şişecektir. Yumurtalık enfeksiyonlarının başlıca sebepleri arasında vajinal temizliğe dikkat etmemek ve sağlıksız cinsel yaşam yer alır. Eğer yumurtalıklar enfeksiyon kapmışsa, sancılı ağrılar görülebilir. Bununla birlikte ateş ve halsizlik enfeksiyonun bütün vücudu etkileyen bulgulardır.
Yumurtalık şişmesinin bir başka sebebi ise yumurtalıklarda meydana gelen tümörlerdir. Tümör denilince hemen korkulmamalıdır. Bu tümörler kötü huylu olabileceği gibi iyi huylu ve zararsız da olabilirler. Yumurtalıklarda oluşan kistler kanserleşme gösterebileceği için tehlikeli olabilir.
Tümör oluşumunun birçok farklı nedeni bulunur. Genetik yatkınlık ve bazı çevresel faktörler tümör oluşumunu etkileyen en önemli unsurlardır. Yumurtalık kistleri kasıklara vuran ağrılar şeklinde kendini gösterebilir. Bununla birlikte oturup kalkarken veya cinsel ilişki sırasında batma hissi oluşur.
Yumurtalıklarda Şişme ve Sertleşmenin Tedavisi Nasıldır?
Yumurtalıklarda sertlik veya şişme hissedildiğinde, ağrılar oluştuğunda vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Eğer şişmenin sebebi enfeksiyon ise çeşitli ilaçlarla enfeksiyon giderilmeye çalışılır. Eğer şişmenin nedeni tümörler ise tümörün iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğu ve ilerleme derecesine tespit edilir.
İyi huylu tümörler hiçbir müdahaleye gerek kalmadan veya basit ilaç tedavileri ile iyileşebilir. Kötü huylu tümörlerin ilerleme derecesine göre gerekli tedavi uygulanır. Eğer tümör fazla ilerlemiş veya enfeksiyon ilaçlar ile tedavi edilemiyor ise yumurtalıklar ameliyatla alınır. Bu durum enfeksiyonun veya tümörün çevre dokulara bulaşmadan kontrol edilmesini sağlar. Duruma göre yumurtalıklardan biri veya ikisi birlikte alınır. Eğer tek bir yumurtalık alınmışsa yaşam pek etkilenmez. Adet görülebilir ve hamile kalınabilir. Eğer yumurtalıklardan ikisi birlikte alındıysa, bu durumda adet kesilecek ve hamile kalınamayacaktır.
Yumurtalığın yumurta üretmek dışında görevleri de vardır. Yumurtalıklar aynı zamanda vücut dengesi için gerekli hormonları üretir. Eğer yumurtalıkların ikisi birlikte alınırsa, bu hormonlar üretilemeyecektir. Bunun sonucunda kadınlarda erken menopoz görülür. Kadınlık hormonu eksikliğine bağlı olarak ilerleyen yaşlarda da kemik erimesi görülebilir.