Yüzdeki Deri Altındaki Şişlik

  • 17 Temmuz 2017
  • 12.296 kez görüntülendi.
Yüzdeki Deri Altındaki Şişlik

Cilt altında gözlenen şişlikler genelde ciddiye alınmazlar. Fakat ciddi bir hastalık belirtisi olarak cilt altında tümoral şişlikler de gözlenebilir. Kafa ve çevresindeki şişlikler eğer boyunun iki yanında, çene altında ve arkalarında ise bu durum soğuk algınlığından kaynaklı ya da boğaz enfeksiyonlarından kaynaklı olabilir. Lenf düğümlerinin olduğu yerler olan buralarda enfeksiyon ve iltihaptan kaynaklı olarak şişmeler gözlenebilir. Fakat her zaman bu kadar da hafife alınmaması gerekir.

  • Deri altında oluşan şişlikler eğer lenf bezlerinin olduğu bölgelerde ise bu durum ciddi bir hastalık sebebi olabilir. Mesela koltuk altındaki lenf bezlerinin şişmesi özellikle meme kanserinin tanısında zamandan kazanç sağlar. Kişi bedeninde oluşan bir şişliği asla hafife almamalıdır. Özellikle göğüs çevresinde ve koltuk altında oluşanları, lenf nodüllerinin civarında oluşanları sıcak su altında iken kontrol etmesi gerekir.
  • Yüzde oluşan şişlikler genelde ergenlik döneminde kadın ve erkeklerde, adet dönemlerinde de kadınlarda sıklıkla gözlenen sivilcelerden kaynaklı olabilir. İltihaplı bir sivilce sert ve ağrılı bir şişlik oluşturabilir. Cilt altındaki bu oluşumlar sivilceden kaynaklı olabilir. Eğer sivilceden kaynaklı ise bu şişlikler genelde ısı artışı, kızarıklık ve ağrı ile kendisini gösterir.
  • Bazen cilt altındaki şiş oluşumlar zararlı ya da zararsız kanser tümörleri olabilir. Uzman hekim kontrolünde gerekli görülür ise tedavisi için alınır.
  • Deri altındaki şişlikler ağrısız ve yumuşakça ise bunlar yağ bezesi olabilir. Bu bezeler de doktor gerekli görürse şırınga ile ya da cerrahi operasyonla alınır.
  • Enfeksiyondan kaynaklı şişliklerin bazıları bakteriyel bazıları da viraldir. Öncelikle tanısının koyulması gerekir ve ardından hekimin önerisi ile uygun tedaviye geçilir.
  • Bel bölgesinde ve kasık bölgesinde gözlenen beze şeklindeki ve ağrılı şişlikler de genel olarak fıtık olabilir. Bunların da uzman hekim tarafından tedavisi genelde cerrahi müdahale ile sağlanır.
  • Bazen bazı hastalıkların yan etkisi ve belirtisi olarak kendisini gösterebilir. Lupus, romatoid artrit, kronik yorgunluk sendromu durumlarında deri altında şişlikler olabilir.
  • Kimi ilaçların yan etkisi olarak da cilt altı şişlikleri gözlenebilmektedir.

Deri Altında Şişlik ve Kızarıklık

Deri altında kızarıklıkla beraber bir şişlik gözleniyor ise genelde sivilceden kaynaklı bir şişliktir. Fakat bunun yanında kaşıntı da varsa bu durum alerjik bir hastalığın da habercisi olabilir. Alerjik hastalıktan ötürü ise antihistaminik kullanımı doktor tarafından genelde önerilendir. Sivilceler içinse cildin temiz tutulması ve düzenli olarak cilt bakımına önem verilmesi, yenilen yemeklere, besinlere dikkat edilmesi gerekir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ