Ayak Bileği İltihabı

  • 30 Kasım 2017
  • 7.969 kez görüntülendi.
Ayak Bileği İltihabı

Ayak bileği iltihaplanması yani eklem iltihabı romatizmal bir hastalıktır. Kadınlara erkeklere oranla daha çok görülen iltihaplanmada sebepleri henüz net olarak açıklanamamıştır. Bireye göre hastalık süreci ağrılı veya hafif geçer. Tek bir eklemde sorun varsa hafif, çok eklemde sorun varsa ağrılı geçebilir. Hastalığın tedavisi uzatılırsa ayak bileğinde bozulma olabilir.

Ayak Bileği İltihabı Neden Olur?

  • Bağışıklık sisteminde oluşan hücreleri yok eden etmenler hastalığın genellikle görülen sebebidir.
  • Genetik faktörlerden dolayı oluşabilen hastalık, aile fertleriyle birlikte uzman bir doktor tarafından takip edilmelidir.
  • Bileği burkacak bir düşme olursa sonrasında iltihap kapabilir.
  • Yaralanmadan sonra oluşabilecek hasar eklemde iltihaba sebep olabilir.

Ayak Bileği İltihabı Nasıl Anlaşılır?

Eklemde meydana gelen hareket kısıtlanması ağrıya sebep olur. Bu ağrıya bağlı olarak hissedilen kasılma ve sertleşmelerle kişi kıpırdayamayabilir. Bazı durumlarda hastada ateş yükselmesi, iştahsızlık, damar sertliği ve yorgunluk görülebilir. Ve romatizmal sorunların artmasıyla hareket kabiliyeti kısıtlanır. Başka hastalıklarında habercisi olan eklem iltihaplanmasında doktor kontrolü çok önemlidir.

Eklem İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Erken teşhis hastalığın tedavisi ve kolay atlatılması açısından çok önemlidir. Hastanın uzman bir doktor tarafından düzenli olarak gözlemlenmesi ve uygun tedavi yöntemlerinin kullanılması gerekir. İltihabın farklı bölgelere yayılmaması için tedavi bekletilmemelidir. Kronikleşme göstermiş vakalarda hastalığın tedavi ve iyileşme süreci uzayabilir.

İlaçlarda birlikte kimi durumlarda fizik tedavi önerilir. Hastalık tam olarak bitmese de etkileri azaltılır ve hastanın yaşamı azda olsa düzene girer.

Tedavi sırasında en önemli nokta, ilaç seçimi konusunda ilk olarak ağrı ve şişliği azaltacak ilaçların seçilmesidir. İltihabın yeniden oluşmasının engellenmesi süreci hızlandırır. Kullanılan bazı ilaçların tansiyonu etkileme ihtimali göz önünde bulundurularak tansiyon ilacı kullanılabilir. İlaçların fazla olmasının vücuda vereceği zarar göz önünde bulundurulup, hasta bu süreçte bol bol su tüketmelidir. Hastanın bu süreçte kullandığı başka bir ilaç varsa doktor kontrolünde devam etmesi önerilir. İlaçların yan etkilerinin birbirini yönlendirmesi tüm hastalıkların tedavisini sekteye uğratır.

İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda uzman bir doktorun onayı dahilinde cerrahi müdahale düşünülebilir. Fakat ameliyat son çare olduğu için hastanın ve doktorun ilk başvuracağı yöntem olmamalıdır. Ameliyata uygun kişiler, sakatlık durumu, hareket etmekte güçlük çeken kişiler ve eklemlerinde hasar olan hastalardır. Lokal anestezi ile şişlikler için tedavi uygulanabilir. Bu sayede iltihaba neden olan fazla sıvı alınır ve iltihabı bir nevi öldürücü bir ilaç enjekte edilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ